sluit
ma 24 dec

De 5 mooiste films uit 2018!

Op 6 januari 2019 halen we de vijf favoriete films van het publiek terug naar het grote doek.

Ruim tweehonderd bezoekers hebben in december gestemd op hun favoriete film van 2018. Het publiek kon kiezen uit 15 voorgeselecteerde films, gekozen door de filmprogrammeur. Met ruim één derde van de uitgebrachte stemmen is Three Billboards Outside Ebbing, Missouri de grote winnaar. De andere vier films zijn: Call Me By Your Name, Den Skyldige, BlacKkKlansman en Girl. Het programma ziet er als volgt uit:

10.30 DE TOP 5 2018 – GIRL
De 15-jarige Lara heeft één droom: carrière maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Met de hulp van haar vader en broertje baant ze zich een weg door de problemen op de dansschool en de hormoontherapie waar ze mee begonnen is. Zo toont Girl ons een jonge heldin die haar eigen lichaam op het spel zet om te kunnen worden wie ze graag zou willen zijn, en is daarmee een confronterend, rauw, en intiem verhaal over gender, biologie en identiteit.

13.00 DE TOP 5 2018 – CALL ME BY YOUR NAME
De gevoelige en rustige Elio is enig kind van de Amerikaanse-Italiaanse-Franse Perlman familie. Hij kijkt uit naar weer een luie zomer in de villa van zijn ouders op het prachtige Italiaanse platteland. Dan arriveert Oliver, een academicus die zijn vader komt helpen met een onderzoek. Elio is onmiddellijk geïntrigeerd door de knappe Amerikaan. Er ontstaat een plotselinge en heftige romance tussen de twee. Gebaseerd op de gelijknamige roman van André Aciman.

15.50 DE TOP 5 2018 – THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI
Een donker maar komisch drama. In de moordzaak van een jong meisje gaan maanden voorbij zonder resultaat. Moeder Mildred neemt hierdoor een gewaagde beslissing. Ze laat drie boodschappen achter op drie reclameborden langs de weg naar het dorp. Boodschappen gericht naar de politie van Ebbing. Politieagent Dixon is niet gediend van deze actie. De strijd tussen Mildred en de politie wordt hiermee steeds heftiger. Winnaar Golden Globes Beste film, Beste actrice en Beste acteur in een bijrol.

19.00 DE TOP 5 2018 – DEN SKYLDIGE
Asger Holm (Jakob Cedergren, Submarino) is politieagent in de buitendienst van Kopenhagen, maar door een overtreding werkt hij verplicht een aantal weken op de alarmcentrale. Dan belt Iben, een jonge vrouw die zo te horen ontvoerd is. Er is een standaardprocedure, maar die voldoet niet voor een politieman die normaal op straat staat. Asger zet alles op alles om de vrouw te helpen. Langzaam ontvouwt zich een ultraspannend mysterie. Kan een film die zich in één ruimte bevindt zo lang boeien? Den Skyldige bewijst van wel.

21.00 DE TOP 5 2018 – BLACKKKLANSMAN
Baanbrekend regisseur Spike Lee is terug met de provocerende film BlacKkKlansman, wat het waargebeurde verhaal vertelt van Ron Stallworth die als Afro-Amerikaanse politieagent uit Colorado Springs de Ku Klux Klan probeert te infiltreren. Voor de persoonlijke ontmoetingen valt zijn (blanke) collega Zimmerman in, de rest van de tijd gaat Stallworth zelf in het notoire witte kostuum. Zo ontmoet hij zelfs de grote baas van de Klan, ‘Grand Wizard’ David Duke. En dat is nog maar het begin van een bizarre loopbaan. De film kreeg tijdens het Filmfestival van Cannes 2018 een staande ovatie en werd bekroond met de Grand Prix, niet in de laatste plaats vanwege de dringende actualiteit van het thema.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden