sluit
ma 7 feb

Druk op democratie

Autoritaire leiders, algoritmes, pandemie, woningnood en klimaatcrisis. Dit zijn slechts een paar onderwerpen die druk zetten op onze democratie. Hoe kunnen we macht op een eerlijke en transparante manier vormgeven? Welke rol hebben wij als burgers hierin? En hoe staat het met ons vertrouwen in de democratie en onze (onbewuste) vooroordelen? LUX voert de druk verder op.  

Met een viertal uitdagende en prikkelende programma’s zetten we de burger in de leidende rol. We duiken samen de inhoud in, stimuleren het stellen van kritische vragen, om uiteindelijk een  allesbeslissende stem uit te brengen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022.  

Weg met vooroordelen, stereotypes en droge debatten. Met een interdisciplinair programma willen we vernieuwen en verdiepen. LUX is het podium voor een onafhankelijk, vrijzinnig en open gesprek. We willen politiek daarmee op een laagdrempelige manier voor iedereen beschikbaar maken en kritische en bewuste burgers de dialoog bieden. Samen gaan we voor een leefbare en duurzame samenleving. En dat begint bij het uitbrengen van je stem. 

Programma 

15 februari 2022 – 8:00 uur
De Blinde KieswijzerDebat
Een online experiment
Bekijk de livestream hier

We komen maar moeilijk los van onze politieke hokjes. Met De Blinde Kieswijzer willen wij de burger bewust maken van de onbewuste vooroordelen die hun stemgedrag beïnvloeden. Samen met De Kiesmannen wordt politiek op een laagdrempelige en luchtige manier interessant gemaakt voor iedereen. Laat je verrassen door erachter te komen welke partij écht bij jou past wanneer je alle vooroordelen en stereotypen laat varen en puur kiest op basis van inhoud.  

7 maart – 19:30 – 21:30 uur
Het grote Nijmeegse CultuurdebatDebat
Locatie: De Brebl – Digitaal én fysiek 

Wat is de staat van cultuur in Nijmegen? En hoe ziet de toekomst eruit? In een dynamisch debat, onder leiding van Angela Verkuijlen, gaan we met verschillen partijen (CNN-instellingen, kleinere organisaties, kunst en cultuur (mogelijk)makers en andere belanghebbenden) in gesprek over actuele thema’s op het gebied van kunst en cultuur.  

9 maart – 14.30 – 16.00 uur
Het verkiezingsdebat Debat
Georganiseerd door de Gelderlander 

13 maart – 16:00 uur
Een democratische avond voor bijna iedereenTheater, muziek en gesprek

Beleef in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen Een democratische avond voor bijna iedereen van Stichting Nieuwe Helden, ARSENAAL en Het Zuidelijk Toneel; een fijne en dynamische avond over het onderzoek naar de geschiedenis, het nu en de toekomst van de democratie. 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?