sluit
ma 2 nov

Online feest met inhoud: in gesprek om bubbels te doorbreken

Documentairemaker Sinan Can en filmmaker Martin Koolhoven gingen zaterdagavond bij ons met elkaar in gesprek over religie, technologische ontwikkelingen en troost. Actrice Nazmiye Oral begeleidde het gesprek en deed zelf ook een duit in het zakje. Liefde en met elkaar in gesprek gaan, zijn dé manier om volgens het drietal de bubbels te doorbreken.

Het gesprek vond plaats ter ere van ons 20-jarig bestaan. Op ons podium kwamen live gasten en fragmenten op het witte doek voorbij. Thuis zaten meer dan duizend mensen op de bank om ons jubileum mee te beleven via een livestream. Zo kwam Sabri Saad el Hamus langs om een Derwisj dans uit te voeren. Op het scherm waren diverse film en documentairefragmenten te zien. De avond begon met een deel uit een gesprek tussen Theo van Gogh en Nazmiye Oral en liep over in een fragment uit de documentaire die Sinan Can maakte over Samir A. Daarmee werd meteen de toon gezet. “Beide kanten worden gedreven door angst”, concludeerde Sinan.

Ook de ontwikkelingen op het gebied van deep fake kwamen voorbij. Waar werd gelachen om de koning en koningin in Lucky TV, werd gehuild om een fragment uit Deep Therapy; een documentaire waarin nabestaanden hun dierbaren virtueel kunnen ontmoeten. “Als kunst helemaal los is van de werkelijkheid, heeft het geen waarde meer”, vertelde Koolhoven over de ontwikkelingen binnen zijn vakgebied. De avond eindigde met het hoogtepunt uit Assepoester: de prins die het muiltje aan de juiste voet doet. Want troost en schoonheid zijn hard nodig in deze wereld, aldus de gasten.

Foto: Jimmy Israel

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?