sluit
ma 1 jan

Films in 2018 – Waar kijken we naar uit?

Het jaar zit er weer op, tijd om alvast vooruit te kijken naar het filmjaar 2018! Alleen al in de eerste helft van 2018 staat er zoveel moois op de planning dat we nauwelijks een keuze kunnen maken. We geven alvast 8 tips voor het voorjaar. Tegen de zomer komen we met het vervolg.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – Martin McDonagh
Het nieuwe jaar begint gelijk met deze must see. Een geweldig zwartkomisch drama van Martin McDonagh, over een moeder die op controversiële wijze probeert de dader van de moord op haar dochter te vinden. Met Woody Harrelson, Sam Rockwell en Frances McDormand. De film heeft al meerdere belangrijke filmprijzen in de wacht heeft gesleept, waaronder de publieksprijs op het filmfestival van Toronto.
// V.A. DO 11 JAN

Call Me by Your Name – Luca Guadagnino
Een integere en sfeervolle verbeelding van de sensuele zomer die de 17-jarige Elio en de Amerikaanse student Oliver samen beleven op het Italiaanse platteland in 1983. Een ontroerend coming-of-age-verhaal over eerste liefde en seksueel ontwaken, waar je als kijker hopelijk in mee wordt gezogen. Een verfilming van het beroemde gelijknamige boek van André Aciman. De film geldt als onverwachtse kanshebber voor de Oscars en is al genomineerd voor drie Golden Globes.
// V.A. DO 11 JAN

Best of the Fest 2018 (IFFR)
Geen filmtip, maar een festivaltip. Wij maken een selectie van de beste, meest spraakmakende films van het International Film Festival Rotterdam 2018. Alle films worden ingeleid door LUX filmexperts Constant Hoogenbosch of Ruud Vos. Wij nemen onze pantoffels mee – geen grap – naar dit bingewatch-weekend voor filmliefhebbers. Het programma wordt woensdag 10 januari bekend gemaakt en de kaartverkoop start woensdag 17 januari.
// ZA 3 en ZO 4 FEB de hele dag

I, Tonya – Craig Gillespie
Het waargebeurde I, Tonya is een hilarisch en aandoenlijk portret van een buitenbeetje met een talent groter dan zichzelf. Margot Robbie schittert als nooit tevoren als de verguisde Tonya Harding, terwijl Allison Janney als Tonya’s moeder een filmpersonage voor de eeuwigheid neerzet. Regisseur Craig Gillespie (Lars And The Real Girl) vindt met I, Tonya een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering. Niet voor niets ook genomineerd voor o.a. Golden Globes en een Oscar.
// V.A. DO 22 FEB

Neerlands glorie
In 2018 staan er ook interessante Nederlandse titels op de agenda. Onder andere Doof kind (Alex de Ronde) mag je niet missen. Dit intieme en sympathieke portret over De Ronde’s eigen (dove) zoon won de harten van het publiek op het IDFA-documentairefestival. Zeer terecht, vinden wij. Ook kijken we uit naar Dorst (Saskia Diesing). Deze verfilming van het gelijknamige boek van Esther Gerritsen is een zwartkomisch familiedrama over goede bedoelingen, idiote verwachtingen en de onvervulbare hunkering naar verbondenheid.
// Doof Kind is te zien V.A. DO 1 MRT, Dorst V.A.  DO 15 MRT

Lady Bird
IJzersterk regiedebuut van Greta Gerwig (o.a. bekend van Frances Ha) waarin zowel de humor als drama in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter wordt blootgelegd. Lady Bird heeft het record voor de langste ongerepte reeks aan positieve recensies op website Rotten Tomatoes verbroken, maar ook professionele recensenten zijn vol lof over deze coming-of-age-komedie. Zo schreef The Guardian over ‘een film die barst van warmte, humor en melancholie.’ ‘Een verhaal dat zowel persoonlijk als uitbundig aanvoelt, ongefilterd maar noodzakelijk, actueel en tijdloos is.’
// V.A. DO 5 APR

Go Short
Do we need to say more? De beste korte films op een van de leukste filmfestivals van Nederland en dat in eigen huis.
// WO 11 t/m ZO 15 APR

Isle of Dogs  – Wes Anderson
Deze film belooft weer een genot voor het oog te worden, zoals we gewend zijn van regisseur Wes Anderson (The Fantastic Mr. Fox, The Grand Budapest Hotel). Na enkele liveaction-films keert Anderson terug naar zijn geliefde genre stopmotion-animatie. Het verhaal speelt zich af in een Japanse stad waar alle honden naar een eiland vol afval worden verbannen om de gezondheid van de bevolking te beschermen. Als de twaalfjarige jongen Atari op het eiland komt om naar zijn hond Spots te zoeken, besluit een groep honden hem te helpen. Talloze bekende acteurs spreken een stem in voor de film, onder wie Bill Murray, Jeff Goldblum, Edward Norton, Scarlett Johansson, Tilda Swinton en Harvey Keitel.
// V.A. DO 10 MEI

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden