sluit
wo 29 jun

Yeliz Çiçek, Lakshmi en Eva Eikhout gasten in silent talkshow Via 44

Persbericht, woensdag 29 juni 2022

Hoofdredacteur Yeliz Çiçek van Vogue Nederland, zangeres Lakshmi en programmamaakster Eva Eikhout zijn in de Vierdaagseweek de drie gasten van Via 44, de talkshow van documentairemaker Sinan Can en verslaggever Geert Willems van ‘De Gelderlander’.

Op een podium op het terras van LUX in Nijmegen verzorgen de twee gastheren een silent talkshow op dinsdag 19, woensdag 20 en donderdag 21 juli, tijdens de Vierdaagsefeesten. Wie mee wil luisteren, kan een koptelefoon opzetten. Er wordt ook een livestream geregeld zodat ook mensen thuis mee kunnen kijken en luisteren. Alle shows beginnen om 20.00 uur en duren een uur.
Alledrie de gasten hebben een verleden of heden met Nijmegen. Zij delen in Via 44 jeugdherinneringen en vertellen anekdotes van vroeger en nu in een informele setting. Hoe heeft stad hen gevormd en waarom houden al die bekende Nederlanders uit Nijmegen zo’n band met de stad? Ook toeschouwers krijgen de gelegenheid vragen te stellen.

Nijmegen, relaxter dan Amsterdam

,,Mij was opgevallen hoeveel mensen er in Hilversum rondlopen die een verleden in Nijmegen hebben”, zegt Sinan Can. ,,Vaak wonen ze een tijd ergens anders, in Amsterdam bijvoorbeeld, maar komen dan toch weer terug. Ik ben er altijd blijven wonen. Het is hier veel relaxter: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, is de mentaliteit. Nijmegen is een stad die belangrijke, creatieve mensen heeft voortgebracht. De gebroeders Van Lymborch bijvoorbeeld. Velen kennen hen niet, maar zij waren, samen met hun oom, de grondleggers van de moderne schilderkunst. En de beste documentairemaker die Nederland ooit heeft gehad, komt hier vandaan: Joris Ivens.”

Hoofdredacteur Yeliz Çiçek van Vogue Nederland: dinsdag 19 juli, 20.00 uur in Via 44

De eerste gast Yeliz Çiçek (1986), die op dinsdag 20.00 uur aanschuift bij Via 44, vroeg als beginnend leerling journalist Sinan Can om advies, voordat zij aan de opleiding in Utrecht begon. Inmiddels is haar naam meer dan gevestigd. Nadat zij eerder adjunct-hoofdredacteur was van Glamour en daarna hoofdredacteur van Linda.meiden, kreeg zij de eervolle taak de herstart te verzorgen van de Nederlandse uitgave van het gerenommeerde modemagazine Vogue. Sinds februari verschijnt het tijdschrift weer maandelijks. Ook is Çiçek regelmatig te zien als fashiondeskundige bij RTL Boulevard. Zij is de dochter van Zekeriya Çiçek die in Nijmegen bekend is als cafetariahouder en als voorzitter van voetbalclub TGB, die inmiddels niet meer bestaat. Meer informatie

Zangeres Lakshmi: woensdag 20 juli, 20.00 uur in Via 44

Zangeres Lakshmi, voluit Laskhmi Swami Persaud (1993), werd geboren in Wijchen, maar liep op haar 14de weg van huis, omdat ze zoveel gepest werd. Zo belandde ze al jong in een Nijmeegs kraakpand. Na een aantal jaren van drugs en alcohol besloot ze daarmee te stoppen en zich helemaal op haar muziek te richten. Dat had al snel succes. Ze ging naar de Herman Brood Academie, haalde de finale van de Grote Prijs van Nederland en werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Landelijk bekend werd zij als deelnemer van de tv-programma’s Wie is de Mol? en De beste singer-songwriter. Eerder dit jaar was zij een van de drijvende krachten achter de advertentiepagina van vrouwelijke popmuzikanten tegen het seksisme en de ongewenste intimiteiten binnen de vaderlandse muziekwereld. Meer informatie

Programmamaker Eva Eikhout: donderdag 21 juli, 20.00 uur in Via 44

Programmamaker Eva Eikhout (1996) belandde via de BNN/VARA Academy in de televisiewereld. Zo maakte ze films in de rubriek Yung DWDD van De Wereld Draait Door. Ze werd geboren in Groesbeek en groeide daar ook op. Eikhout heeft het aangeboren FFU-syndroom, wat betekent dat ze kortere armen en benen heeft en zich vooral in een rolstoel moet voortbewegen. Ze laat zich door die handicap echter niet beperken en leeft het leven ten volle: uitgaan, autorijden, daten en wonen in een Nijmeegs studentenhuis met haar vriendinnen. Ze maakte een reeks opvallende series: over haar datingleven en over andere Eva’s, heeft haar eigen mediabedrijf Oakwood Media Productions en is podcastmaker in de serie Onbeperkt, met Wilfred Genée. Meer informatie

Gastheren: Sinan Can en Geert Willems

Sinan Can is journalist en programmamaker van BNN/VARA, met een reeks van baanbrekende documentaires op zijn naam, zoals Bloedbroeders, De Arabische Storm, Onze missie in Afghanistan, In het spoor van IS en De verloren kinderen van het Kalifaat. Het leverde hem een hele rij prijzen en onderscheidingen op. Hij groeide op in de Nijmeegse wijk Bottendaal. Hij is frequent in diverse talkshows te zien en was kandidaat in de tv-series Wie is de Mol? en De Verraders. Eerder dit jaar startte Can de hulpstichting Shams-Rumi voor kinderen in oorlogsgebieden, die kantoor houdt in Museumpark Orientalis.
Geert Willems is al ruim dertig jaar verslaggever van De Gelderlander en interviewde in zijn carrière vele Nijmegenaren en regiobewoners. Ook leidde hij tientallen debatten en presenteerde talkshows, waaronder Stadsgesprekken in LUX rond een actueel thema.

Via 44 is en samenwerking tussen Varagids, De Gelderlander en LUX.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?