sluit
ma 20 feb

De Gouden Beer in Berlijn dit jaar voor Hongarije

Berlijn is een stad met een spannende, brede cultural scene en trekt enorm veel artiesten en kunstenaars van over de hele wereld. Het is dan ook niet voor niets dat het internationaal filmfestival van Berlijn, Berlinale, ieder jaar weer een grootse culturele happening is en een van de belangrijkste jaarlijkse events binnen de internationale filmindustrie.

Ieder jaar worden er een aantal Beren uitgereikt. De meest begeerde prijs is de Gouden Beer die wordt uitgereikt aan de Beste Film. Dit jaar mocht deze prijs mee naar huis worden genomen door Ildikó Enyedi, voor uitzonderlijke regie van de Hongaarse film Testrõl és lélekrõl (On Body and Soul). De setting van deze film is gewoontjes, maar toch is dit liefdesverhaal uniek. De film vertelt over een jonge, teruggetrokken en serieuze vrouw die gevoelens ontwikkelt voor haar wat oudere baas. Zijn karakter lijkt op het hare. Spiritueel gezien zijn de twee sterk met elkaar verbonden: ze dromen zelfs dezelfde dingen. De eer voor het werk was niet alleen voor regisseuse Enyedi. Ook de producenten Monika Mécs, András Muhi en Ernõ Mesterházy werden geprezen.

De andere grote prijs, die voor de beste regisseur, werd uitgereikt aan Aki Kaurismäki. Hij mocht een Zilveren Beer mee naar huis nemen voor de film Toivon tuolla puolen (The Other Side of Hope). Deze film vertelt twee verhalen, van een Syrische vluchteling en van een reizende zakenman, die na enige tijd op bijzondere wijze samenvallen.

Meer Zilveren Beren werden onder andere uitgereikt aan Kim Minhee voor Beste Actrice in de film Bamui haebyun-eoseo honja (On the Beach at Night Alone), Georg Friedrich voor Beste Acteur in de film Helle Nächte (Bright Nights) en aan Sebastián Lelio en Gonzalo Maza voor Beste Script van de film Una mujer fantástica (A Fantastic Woman).

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden