sluit
ma 22 aug

GrondFest

Hoe meer mensen blijven bouwen aan onze open democratie en samenleving, hoe beter. Vandaar dat Nijmegen op 30 september en 1 oktober 2022 twee dagen lang verandert in de stad van de democratie met GrondFest.

Filmreferendum LUX

Anarchisme. Klassenstrijd. Dictatuur. Fascisme. Democratie. LUX presenteert tijdens het festival Grondfest een filmprogramma met absolute klassiekers en must-sees waarin al deze thema’s worden bevraagd. En het mooiste: jij hebt gekozen welke films het zijn geworden!

Tijdens Grondfest vertoont LUX films die te maken hebben met democratie of juist met het tegenovergestelde daarvan. Uit de hand gelopen politieke bewegingen, dystopische toekomstbeelden en politieke satire, het komt allemaal voorbij in drie films. En omdat we niet kunnen kiezen (en omdat we jullie op een festival over democratie natuurlijk niet buiten willen sluiten), hebben we jullie gevraagd om ons te helpen bij dit duivelse dilemma. En jullie hebben gekozen!

Over GrondFest

Ga in gesprek met een rechter, ontmoet tijdens een wandeling iemand die een andere of nog onbekende mening heeft, denk mee met een oplossing voor fake news of kijk naar Nederland vanuit Brussel. Het is een kleine selectie van de onderwerpen op GrondFest: het festival voor en over democratie. Aan de hand van vijf actuele thema’s rond bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, het klimaat of vluchtelingenproblematiek, wordt een gevarieerd programma aangeboden. Een deel is vanaf vandaag te bekijken op www.grondfest.com

Het doel van GrondFest is om ervaringen of ideeën over democratie te delen, te onderzoeken, verder te brengen en te ontwikkelen, zodat we blijven bouwen aan onze open democratie en samenleving.

Eus nodigt iedereen uit

GrondFest is er voor iedereen die werkt met en voor democratie, maar juist ook voor wie dat (nog) niet doet. Van jong tot oud, van links tot rechts en vanuit alle hoeken van het land. Voor mensen met verschillende meningen en achtergronden. Eus (Özcan Akyol) nodigt iedereen uit in deze promofilm.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?