sluit
vr 8 jan

Helft minder bezoekers in 2020

In 2019 ontvingen we nog een recordaantal van 277.226 bezoekers, waarvan 252.888 voor film. Ook dit jaar hadden we begin maart al 13% meer filmbezoeken dan in 2019. In maart stagneerde dit abrupt door de corona-maatregelen en tijdelijke sluitingen, waardoor we 2020 uiteindelijk afsloten met een historisch laag aantal van 139.634 bezoekers (incl. online bezoeken) waarvan 127.757 voor film; ongeveer de helft minder dan in 2019.

Tot en met begin maart was het aantal filmbezoeken hoog, met ruim 8.000 bezoeken meer dan in dezelfde periode in 2019. Daarmee leek het record uit 2019 ruimschoots overtroffen te gaan worden en beloofde het een extra mooi jubileumjaar te worden, want in 2020 bestond LUX 20 jaar.  Uiteindelijk sloten we het jaar af met 127.757 filmbezoeken (inclusief educatie-programma’s); ongeveer 51% ten opzichte van 2019. De best bekeken film uit 2020 bij ons was Sam Mendes’ single shot oorlogsfilm 1917 met 7.218 bezoeken. Daarna waren viervoudig Oscarwinnaar Parasite uit 2019 en de komische film De Beentjes van Sint-Hildegard favoriet. Ook de korte film Mind My Mind van de Nijmeegse Floor Adams – die zelfs in de running was voor een Oscar voor Beste Animatiefilm – eindigde hoog in de top 10 van best bezochte films.

Voor ons vlakkevloertheater was het eveneens een bewogen jaar. Onze theater-, dans- en muziekvoorstellingen trokken in 2020 in totaal 5.183 bezoekers; maar liefst 72% minder dan in 2019. De debat-programma’s werden 6.694 keer bezocht en kenden daarmee juist een mooie stijging ten opzichte van de 5.685 bezoeken in 2019. Dit komt mede door de diverse debat-programma’s die online werden aangeboden (zoals de livestream van het jubileumprogramma, de Late Night show over de Amerikaanse Verkiezingen en de programma’s van Radboud Reflects) en het goedbezochte Warming Up-klimaatfestival.

Ook onze schoolvoorstellingen, workshops en overige educatie-activiteiten vonden zoveel mogelijk doorgang, waardoor 5.882 leerlingen en studenten in 2020 aan de slag gingen met begrijpend leren kijken naar beelden en het spreken van de beeldtaal (t.o.v. 14.248 het jaar ervoor). Tijdens de sluiting van het onderwijs heeft onze educatie-afdeling ook het onderwijs gesteund waar mogelijk met filmtips, film-educatieve opdrachten en lesmateriaal. In totaal brachten 139.634 mensen in 2020 een bezoek aan ons of een van onze online programma’s.

EEN JAAR OM NOOIT TE VERGETEN
2020 was voor ons een jaar om nooit te vergeten. Ondanks dat er programma’s niet zijn doorgegaan of zijn verplaatst, kijken we trots terug op programma’s die wel zijn doorgegaan – al was het voor een select publiek. Zo vond in september het allereerste Warming Up-festival onder de noemer Nimma aan zee plaats, waarin zo’n 500 bezoekers – met inachtneming van alle maatregelen – programma’s over klimaatverandering bezochten. Het programma-onderdeel waarin bezoekers zijn gaan Wadlopen langs de Waal was zo’n succes, dat dit in 2021 een vervolg zal krijgen. Ook hadden we de landelijke première van de nieuwe videoclip van de Nijmeegse rockband De Staat en vonden in augustus weer edities van de buitenbios LUX Open Air plaats.

LUX GING ONLINE
In oktober vierden we bovendien ons 20-jarig bestaan. Met 20 bijzondere films van de afgelopen 20 jaar en een inspirerende slotavond met special guests Sinan Can en Martin Koolhoven onder gespreksleiding van Nazmiye Oral. De 30 stoelen in LUX zelf waren binnen vijf minuten uitverkocht. Daarnaast werd het programma aangeboden via een gratis livestream, waar meer dan 750 registraties op volgden. Zo kon een grote groep bezoekers en filmliefhebbers vanuit huis meegenieten; een nieuwe vorm voor het beleven van cultuur.

Tijdens de lockdown – en de daarop volgende beperkte opening – hebben we het online programma ‘LUX bij je thuis’ opgetuigd. Bestaande uit een 20-tal introductievideo’s bij arthousefilms via online filmaanbod, de videoserie ‘TussenTijd’ in samenwerking met de Nijmeegse theatergezelschappen TG Greppel, Cie Perelman en TG de Winter (goed voor c.a. 1.400 digitale bezoeken), online filmcursussen, wekelijkse online debatten van Radboud Reflects (live vanuit LUX), een online FilmFlirt waarbij filmliefhebbers konden daten, een online filmquiz en de online gespreksreeks ‘De Beschouwing’. Ook werden diverse debatprogramma’s aangeboden via livestream, zoals LUX Late Night: De Amerikaanse Verkiezingen, waar 199 bezoekers op inschakelden.

HOOPVOL
De steun van de bezoekers die toch kwamen en de financiële bijdrage van de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en het Filmfonds waren in 2020 onmisbaar. Al met al kijken we hoopvol en met vertrouwen naar 2021. We hebben dit jaar weer een inspirerend en verrassend programma voor je in petto. Programma’s die ons opnieuw meevoeren en die leiden tot nieuwe verhalen, nieuwe werelden en ons op nieuwe gedachten brengen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?