sluit
wo 13 feb

Het Fatale Scooterongeluk

Op zaterdag 23 februari vertonen we in persoonlijke en besloten kring eenmalig de televisiedocumentaire Het Fatale Scooterongeluk, over de juridische strijd die volgde na een dodelijk ongeval in Nijmegen, waarbij onze collega Mario van de Geijn het leven liet. Op maandag 25 februari is de documentaire te zien op televisie, om 21.00 uur op NPO2.

Acht jaar juridische strijd: “Ik reed niet, hij reed”.
Op 15 januari 2010 rijden Mohamed el G. (19) en Mohamed A. (18) op een gestolen scooter door Nijmegen om een hotel te beroven. Wanneer de politie ze aan wil houden omdat het achterlicht defect is, slaan ze op de vlucht. Tijdens de dollemansrit die volgt, rijden ze op een zebrapad een voetganger dood. De voetganger bleek onze collega Mario. Net zo tragisch als zijn overlijden is de acht jaar durende juridische strijd die na het ongeluk volgt. Want wie bestuurde de scooter? De twee mannen geven elkaar de schuld, ooggetuigen spreken elkaar tegen en de politie heeft geen technisch bewijs. Kan je twee mensen veroordelen, terwijl maar één persoon reed? En als je niet weet wie er reed, kan je dan überhaupt iemand vervolgen?

In 2013 sprak de rechter beide mannen vrij. Er was onvoldoende bewijs om één van de twee aan te wijzen als bestuurder en dader. Tot opluchting van de nabestaanden worden de mannen in 2018 in hoger beroep door de Hoge Raad alsnog veroordeeld. De tragiek van het ongeluk en de daaropvolgende rechtgang is nu verbeeld in een bijzondere documentaire, onder regie van Hetty Nietsch en eindredactie van Manon Blaas. De documentaire wordt op zaterdag 23 februari in besloten kring bij ons vertoond. Op maandag 25 februari zal Het Fatale Scooterongeluk om 21.00 uur worden uitgezonden op NPO2.

In ons pand hebben wij op de eerste verdieping nog steeds een gedenkteken voor Mario. Het gedicht dat hierin te lezen is, is geschreven door Jaap Robben, de toenmalige Stadsdichter van Nijmegen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden