sluit
di 2 nov

Het programma voor IDFA is bekend!

Van dinsdag 23 t/m zondag 28 november vertonen we een selectie van de nieuwste documentaires die dit jaar tijdens International Documentary Festival Amsterdam in (wereld)première gaan. De 34ste editie van IDFA vindt weer fysiek plaats in Amsterdam, met films en talks in de filmzalen, immersieve en interactieve installaties door de hele stad en een uitgebreid programma voor professionals en ook bij LUX! De kaartverkoop gaat op woensdag 3 november van start.

Dit jaar hebben we weer een uitgebreid programma waar dagelijks een nieuwe documentaire in première gaat en zondag 28 november alle films te bewonderen zijn.

Op het programma van dit jaar:

Cow (DI 23 & ZO 28 NOV) – Ze is nog maar net bevallen, de koe Luma. De vruchtzak bungelt nog leeg tussen haar poten. Maar hop, daar gaat ze alweer de melkmachine in. Ondertussen geeft de boer haar jonge kalf, buiten haar zicht, melk uit een fles.

Mr Bachman and his Class (WO 24 & ZO 28 NOV) – Maandenlang zat de kleine crew van Maria Speth als een vlieg op de muur in klas 6B, de klas van Dieter Bachmann. Met eindeloos veel geduld en humor leert Herr Bachmann zijn 12- tot 14-jarige leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft.

Four Journeys (DO 25 & ZO 28 NOV) – Intens persoonlijke film over de destructieve invloed van de in 1979 ingevoerde eenkindpolitiek op een Chinese familie. Filmmaker Louis Hothothot werd in 1986 geboren als illegaal tweede kind. Als straf kregen zijn ouders een boete van drie keer het jaarsalaris van zijn vader, die ook zijn verdere carrière getorpedeerd zag worden.

Turn Your Body to the Sun (VR 26 & ZO 28 NOV) – De vader van Sana Valiulina praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten. Maar wat daar is gebeurt bleef onduidelijk.

Bigger than Us (ZA 27 & ZO 28 NOV) – Overal ter wereld vragen jongeren aandacht voor schijnbaar uiteenlopende problemen: klimaatontwrichting, inperking van de persvrijheid, sociale onrechtvaardigheid, voedselonzekerheid, mensenrechtenschendingen of een gebrek aan toegang tot onderwijs. Zoals Melati, die er als kind met haar zusje voor zorgde dat de verkoop van plastic zakjes en wegwerpverpakkingen op Bali werd verboden.

IDFA is weer terug in de theaters! De mooiste documentaires zie je niet alleen tijdens het festival van 17 t/m 28 november in Amsterdam, maar ook in filmtheaters door heel Nederland. IDFA Extended biedt je het beste van de documentaire cinema bij jou in de buurt.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?