sluit
wo 7 nov

Van woensdag t/m zaterdag: InScience

Van woensdag 7 t/m zondag 11 november vindt de vierde editie van InScience – International Science Film Festival Nijmegen plaats. InScience 2018 verkent de toekomst met de beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar, internationale topwetenschappers en een expositie op het snijvlak van kunst en wetenschap.

De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Veel wetenschappers beschouwen het dan ook als de belangrijkste discussie van deze tijd: hoe gaat kunstmatige intelligentie de wereld veranderen? Welke consequenties hebben de toepassingen op de samenleving? InScience toont de impact, kansen, gevaren en de dilemma’s van de zich exponentieel ontwikkelende technologie.

Donderdag 18 oktober is de kaartverkoop gestart. Tickets zijn te koop via www.insciencefestival.nl of aan onze kassa. Hieronder volgen een aantal highlights uit het programma van InScience. Het volledige programma vind je op www.insciencefestival.nl.

HIGHLIGHTS PROGRAMMA:

OPENING – ALPHAGO
De vierde editie van InScience, International Science Film Festival Nijmegen, gaat van start met de vertoning van de wetenschapsdocumentaire AlphaGo. Met het festivalthema Artificial Intelligence presenteert InScience je dit meeslepende verhaal over de ultieme uitdaging binnen kunstmatige intelligentie. Wat betekent dit eeuwenoude bordspel voor onze zoektocht naar intelligente systemen? Tom Heskes is hoogleraar Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit en vertelt na het zien van de film meer over de invloed van Machine Learning op ons leven.

AlphaGo – Greg Kohs: Het Chinees bordspel Go lijkt simpel, maar heeft meer bordconfiguraties dan dat er atomen in het universum zijn. Het is dan ook een van de laatste spellen waarbij de mens nog een geduchte concurrent is voor kunstmatige intelligentie. Go-meester Lee Sedol neemt het voor het eerst in zijn Go-carrière op tegen een computer tijdens een best-of-five-game die door honderden miljoenen mensen over de hele wereld bekeken werd. Wat kan kunstmatige intelligentie onthullen over een 3.000 jaar oud spel? Wat leert het ons over menselijkheid?
WO 7 NOV, 20.30 uur, 120 min. (documentaire, 90 min., US, 2017)

SHORT: ARTIFICIAL IDENTITIES
Wat doen de ontwikkelingen binnen Artificial Intelligence eigenlijk met ons zelfbeeld? En hebben intelligente systemen invloed op hun eigen persoonlijkheid In dit kortefilmprogramma staan de vloeibare identiteiten van alle denkende wezens centraal.
DO 8 NOV, 16.30 uur / ZO 11 NOV, 17.30 uur, 95 min.

LEZING PIM HASELAGER – OVER DE ONVERWACHTE GEVOLGEN VAN HUIS-, TUIN-, KEUKEN- EN BED-ROBOTS 
Hij of is het een zij? Een het? De robot klopt al aan onze voordeur. Maar eenmaal in huis kan een robot gevolgen hebben die de ontwerpers of kopers niet beoogden. De omgang tussen mensen onderling bijvoorbeeld. Zullen (klein)kinderen nog wel bij oma op bezoek gaan als die een gezelschapsrobot heeft? Kan een robot-vriendje een kind sociaal versterken of juist isoleren? Zullen we ons net zo sterk gaan hechten aan robots als aan huisdieren of mensen? En wat zijn de consequenties als mensen robots gaan gebruiken op manieren die niets meer met de bedoelingen van de oorspronkelijke ontwerpers te maken hebben? In zijn lezing gaat Pim Haselager in op de onverwachte gevolgen van ‘creatief robot-gebruik’.
Dr. Pim Haselager is professor en hoofdonderzoeker (Theoretische cognitieve wetenschappen) bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
DO 8 NOV, 19.30 uur, 90 min.

LEZING PHILIPP BLOM – WHAT IS AT STAKE? 
The Western model of democracy and economy appears to be in crisis, post-war certainties, institutions and alliances appear to be crumbling or melting away. Is this a blip in the system or evidence of fundamental upheaval? Climate change and digitization are unsettling societies, shaking political structures and impacting natural systems across the globe. In this context the current crisis of democracy appears to be little more than an early symptom of a more profound transformation which may well overwhelm liberal ideals, human rights, and democratic participation.
Philipp Blom is historian, philosopher and writer. He obtained a DPhil in Modern History from Oxford University before he started working as a journalist, writer and translator.
VR 9 NOV, 19.30 uur, 90 min.

CIELO + STERRENEXPEDITIE
Cielo is een filmische droom over de ongelooflijke schoonheid van de nachtelijke hemel, zoals ervaren in de Atacama-woestijn in Chili. Op deze spirituele en wetenschappelijke reis vertellen astrologen en woestijnbewoners over hun liefde voor de eindeloze sterrenhemel en al haar buitenaardse geheimen. Ga na de film mee op expeditie naar de Huygens Sterrenwacht van de Radboud Universiteit, waar je zelf een blik op de sterren kunt werpen. Lucas Ellerbroek, sterrenkundige aan de Universiteit van Amsterdam en het Anton Pannekoek Institute of Astronomy vertelt je meer over de zonnestelsels die hij in de Atacamawoestijn heeft waargenomen.
VR 9 NOV, 21.00 uur, 124 min.

LEZING MAX WELLING – LEVEN MET KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE 
Artificial Intelligence is hailed as a technology as disruptive as electricity or the internet. This begs the question, how is AI going to transform society and impact our every day lives? Max Welling will discuss the current state of the field, it’s benefits and threats. Will AI replace humans on the labour market? Is AI fair and objective or will it discriminate? Will all our decisions be taken by algorithms and what does that imply for our sense of free will? Will the boundary between the real and virtual world blur when augmented reality becomes real? After this talk you will not have all the answers, but you will hopefully be better equipped to form an educated opinion.
Prof. Dr. Max Welling is a research chair in Machine Learning at the University of Amsterdam, co-founder of Scyfer BV and chief of the Amsterdam Machine Learning Lab.
ZA 10 NOV, 19.30 uur, 90 min.

LEZING HEINO FALCKO – REIS DOOR HET HEELAL
Wat is de plek van de mens in het heelal? Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit, is in zijn vrije tijd lekenpredikant. Hij neemt je mee op reis door het heelal. Onderweg deelt hij zijn overdenkingen over wetenschap en religie.
ZO 11 NOV, 10.30 uur, 60 min. (externe locatie: Mariënburgkapel)

JUNIOR WETENSCHAPSQUIZ
Onderzoekers en uitvinders opgelet! Ben jij dol op wetenschap en ga je een uitdaging niet uit de weg? Doe dan mee aan de Junior Wetenschapsquiz en beantwoord vragen over boeiende onderwerpen aan de hand van filmfragmenten en live proefjes en experimenten. Heb jij de juiste kennis in huis om de slimste juniorwetenschapper van 2018 te worden?
ZO 11 NOV, 15.30 uur, 60 min.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden