sluit
di 5 sep

Joris Ivens foto en film expositie bij LUX

Vanaf vrijdag 1 september is er bij LUX een gratis toegankelijke foto expositie over Joris Ivens in het café en kassagebouw te bezichtigen. Op 15 september zal de Joris Ivenszaal in het nieuwe educatiecentrum van LUX officieel open gaan.

Joris Ivens

Bijna 30 jaar geleden werd Joris Ivens ereburger van Nijmegen. Niet voor niets, de in Nijmegen geboren Joris Ivens heeft met zijn karakteristieke, politiek geëngageerde documentaires wereldwijd opzien gebaard. Als pionier in de filmwereld werd hij op veel plekken geroemd, maar soms ook bekritiseerd vanwege de politieke lading in zijn films.

Joris Ivens heeft de hele wereld gezien. Reizen in de breedste zin van het woord is dan ook het overkoepelende thema van de foto en film expositie bij LUX. Na de Nijmeegse schoolbanken trok Joris Ivens de wereld in en legde de eeuw waarin hij leefde vast in 80 films. Een wereldburger, die zich overal thuis voelde, van de Verenigde Staten tot China, van Afrika tot Canada. Iemand die met regeringsleiders even zo gemakkelijk omging als met arbeiders en boeren, en zowel in metropolen als op het platteland kon aarden.

Foto en film expositie

Ivens was 30 jaar geleden aanwezig bij de opening van een filmzaal in de oude Cinemarienburg van LUX. Daarom heeft LUX besloten om ter ere van deze grote Nijmeegse filmmaker de nieuwe zaal in het kassagebouw om te dopen tot de Joris Ivenszaal. LUX exposeert beelden van Joris Ivens uit verschillende fotoseries. Hiermee probeert LUX de reizen van Joris Ivens te verbeelden, in de breedste zin van het woord.

Daarnaast vertoont LUX ook een film expositie van Joris Ivens. Iedere zondag om 13.00 uur wordt een door ons samengesteld filmprogramma vertoond. Ieder filmprogramma heeft zijn eigen thema. Het overzicht van het complete filmprogramma vind je hier.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden