sluit
ma 20 feb

Knap Kut – Programma Internationale Vrouwendag

Zwak, overgevoelig, slet, hoerig maar ook krachtig, mooi, strijdlustig en slim. Vrouwen worden van alles genoemd. En moeten van alles zijn. Bovenal is het niet altijd makkelijk om vrouw te zijn, soms is het vooral Knap Kut. Op woensdag 8 maart vieren we Internationale Vrouwendag, dit vieren we door al onze filmzalen, café én theaterzaal in het teken te zetten van vrouwen. We eren de vrouwelijke kracht en strijdbaarheid, maar schijnen ook licht op alle aspecten waar nog steeds veel verandering nodig is.

Knap

Het seksesymbool voor vrouwen is een schematische afbeelding van een handspiegel, dat staat voor schoonheid. Vrouwen worden ook vaak geassocieerd met schoonheid, verzorging en zachtheid en worden daar veel vaker op beoordeeld dan mannen. Vrouwen hebben al veel om trots op te zijn. Zo hebben we als vrouw enorm moeten strijden voor actief kiesrecht (1919), werd in 1991 in Nederland het Vrouwenverdrag geïntroduceerd (uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen) en is in 1984 de Wet afbreking zwangerschap ingevoerd die voor veel vrouwen meer vrijheid heeft gegeven.

Kut

Maar naast dat vrouw zijn veel positieve aspecten heeft, staan ze nog voor een hoop uitdagingen. Seksuele intimidatie, het glazen plafond, de hokjes die nog steeds bestaan waar veel vrouwen in worden gestopt, ongelijke rechten in vele landen, het terugdraaien van de abortuswet in de VS en de misstanden bij The Voice die pas recent aan het licht zijn gekomen. Al deze onderwerpen geven aan dat er ook nog veel voor te strijden is. 

PROGRAMMA

Voorcafé

In ons voorcafé is er vanaf 16.00 uur van alles te doen. Onderzoek samen met Naaistreek wat het betekent om vrouw te zijn of bekijk de straatintimidatie waar vrouwen van Nijmegen mee te maken krijgen met CatCalls of Nimma. Ook vind je er prachtige boeken over en door vrouwen van Dekker van de Vegt en kun je het BEP Magazine kopen. Ook kun je een unieke ‘souvenir’ kopen van Keraliek.

TeddieTalks

In de Jorens Ivens zaal kun je binnenlopen voor een inspirerende korte presentatie. Om 15:30, 16.00 en om 16:30 uur begint er een talk. Klik hier voor meer informatie.

Een interactieve ervaring over vrouwelijkheid

Woensdag 8 maart – 20.00 uur

Ervaar op woensdag 8 maart samen met ons alle facetten van het vrouw zijn tijdens Being a woman. Samen onderzoeken we onze mannelijke en vrouwelijke energie, leren we vertrouwen op intuïtie, schrijven we een brief aan onze voorouder en luisteren we naar ons lichaam. Onder leiding van vier vrouwen; Jesse Boon, programmamaker en lichaamsgericht therapeut, Janne de Bruin theatermaker, facilitator en trainer, Ilse Schaminée, theatermaker, sociaal ontwerper en programmamaker bij LUX en Renske van Wezel, zangeres, coach, facilitator en trainer. Lees hier meer. 

Theatervoorstelling Nouveau Fuck

Dinsdag 7 maart – 20.30 uur

Onbeschaamd, onbescheiden en radicaal vrij zijn. Daarover gaat de voorstelling Nouveau Fuck, naar het gelijknamige manifest van Stella Bergsma. Theatermaker Cat Smits vertaalde het manifest in een beeldend theater spektakel, met film, tekst, muziek en poppenspel, gespeeld door Meike van den Akker en Smits zelf.

Films

De hele dag zijn er uitsluitend films te zien van vrouwelijke regisseurs in onze zalen (op Tár na). Onder andere te zien op deze dag is de in Kenia verboden Rafiki, over twee vriendinnen die voor de keuze worden gesteld: geluk of hun veiligheid? She Said vertelt het verhaal over twee journalisten van de New York Times die samen een van de belangrijkste verhalen van een generatie publiceren. Dalva, favoriet op het IFFR, toont een schrijnend als opvallend begripvol portret over de reis van Dalva, een meisje op de rand van de puberteit dat moet leren om weer kind te worden. Women Talking toont een onverschrokken drama over seksueel misbruik in een gesloten geloofsgemeenschap. The Piano is een overrompelend intiem en sensueel liefdesdrama van Jane Campion over een vrouw die in de negentiende eeuw wordt uitgehuwelijkt aan een stuurse man in Nieuw-Zeeland.

Bekijk hier het volledige programma rondom Internationale Vrouwendag.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?