sluit
di 7 apr

Lief publiek, het is stil zonder jullie

“Ik loop door lege filmzalen, een lege theaterzaal, een lege educatieruimte, een leeg café-restaurant. Niemand te zien. Er zijn geen artiesten, geen programmamakers, geen techneuten, geen zaalwachten, geen horecamedewerkers, maar vooral: jullie zijn er niet, er is géén publiek. Het kloppende hart van LUX ontbreekt.

Ik hoor alleen mijn eigen voetstappen galmen. De PR-schermen die altijd trots ons mooie programma presenteren staan op zwart, de kassa is gesloten. Alles is tot stilstand gekomen. Dé ontmoetingsplek in Nijmegen, waar 365 dagen per jaar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat wat te beleven is, ligt er verlaten bij. Evenals de stad waaruit het leven lijkt verdwenen. Het is stil op straat en alles is dicht, alsof we in een dystopische film terecht zijn gekomen.

Al onze prachtige programma’s worden uitgesteld of gecanceld. Dat doet pijn. Want er is veel energie en passie in gestoken om ze te maken en te realiseren. En jullie moeten helaas mooie en spannende dingen missen. Maar gelukkig is de cultuursector creatief en flexibel. Overal ontstaan alternatieven online en worden programma’s gemaakt die reflecteren op de bizarre, ongrijpbare situatie waarin we nu – en voorlopig zeker nog even – zitten. We zijn druk bezig om LUX klaar te maken voor nieuw aanbod na de zomer en ondertussen zullen we jullie, ons publiek, wekelijks verrassen met ‘LUX bij je thuis’. Hierin presenteren we online tips en kleine programma’s die troost en denkstof bieden. Want dat wordt nu weer extra duidelijk. Kunst en cultuur zijn noodzakelijk. Ze zijn van essentieel belang, zeker in moeilijke tijden zoals nu.

Zonder publiek verliest kunst aan betekenis. Het bestaat alleen in interactie met de kijker en de luisteraar. Daarom hopen we jullie straks weer in groten getale te verwelkomen. Voor mooie programma’s, die we voor en met jullie maken.”

We missen jullie,

Pien Houthoff
Directeur LUX

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden