sluit
di 16 apr

Moving Futures 2019

Het is alweer bijna zo ver! Van donderdag 16 t/m zaterdag 18 mei strijkt het reizend dansfestival Moving Futures neer in LUX Nijmegen. In dit hedendaagse dansfestival zien we het meest spraakmakende werk van vijf landelijke productiehuizen in één festival. Drie dagen vol voorstellingen, talks, dansfilms en pop-up performances: zie hoe een generatie nieuwe makers de grenzen van dans moeiteloos oprekt.

De leidraad van het festivalweekend zijn de beleving en grenzen van het lichaam. Het evolutionaire proces van het lichaam wordt onderzocht, de heersende denkbeelden rond het vrouwelijke lichaam worden opgerekt en in een interactief randprogramma onderzoekt het publiek hoe zij zelf over hun lichaam denken en hoe zij het behandelen.

HOOFDPROGRAMMA
Donderdag 16 mei
Op deze eerste festivaldag zie je de beeldende performance Die Verwandlung, van De Nieuwe Oost-maker Sophie Mayeux, waarin zij het evolutionaire proces van het leven onderzoekt. Ook onderzoeken choreografe Ingrid Berger Myhre en componist Lasse Passage Nøsted op humoristische wijze en met een luchtig gevoel voor compositie hoe dans en muziek kunnen samensmelten in Panflutes & Paperwork.

Vrijdag 17 mei
De bestaande opvattingen rond het vrouwelijke lichaam worden opgerekt in de muzikale danssolo Hope & Heavy Metal van Sigrid Stigsdatter. Soms woest, soms teder werkt ze met én tegen de heersende denkbeelden. Judith Clijsters vraagt zich in Bored to Death af hoeveel we van onszelf vragen en hoe passief ons lichaam daarvan wordt. We leven, werken en zoeken ontspanning in ons hoofd en ons lichaam verveelt zich daarbij dood. Wat ben je bereid te doen of te laten om je goed te voelen?

Zaterdag 18 mei
Wat ons maakt wie we zijn? En wat gebeurt er als je niet conformeert aan de verwachtingen van de maatschappij? NEON bevraagt in Körper de onbewuste manier waarop de meesten van ons hun leven leiden. Vervolgens word je door de millennials Piet van Dycke & Annemijn Rijk en hun dynamisch, acrobatisch duet meegenomen in een licht absurdistische wereld in Lullaby, waarin de millenial-problematiek – het idee dat het leven altijd leuk moet zijn – uiteen wordt gezet.

RANDPROGRAMMA
Naast de dansvoorstellingen in het hoofdprogramma bieden we een randprogramma waarbij je door gesprekken, interviews of zelfs een feestje wordt geprikkeld om de dansvoorstellingen en hun zeggingskracht op een andere manier te bekijken. Iedere festivaldag zal Nijmeegse Stadsdichter Wout Waanders live-dichten na afloop van de voorstellingen. Wout maakt tijdens de voorstelling notities van wat er gebeurt op het podium, maar ook in het publiek. Wat maakt de dans los? Na afloop van de voorstelling hoor je zijn poëtische impressie. Samen met Cinedans zorgen wij voor een verrassend en spraakmakend filmprogramma. Ook zie je verschillende pop-up performances van Nijmeegse dansscholen ID Dance en Flex Dansstudio. Meer informatie over het randprogramma volgt.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?