sluit
wo 27 mrt

Nieuwe debatserie over gelukkig wonen

Samen met Architectuurcentrum Nijmegen starten we een nieuwe, driedelige debatserie ‘Gelukkig wonen =’. In deze serie gaan deskundigen, gastsprekers en het publiek met elkaar in gesprek over de invloed van de inrichting van de stad op het geluk van de bewoners. Op maandag 15 april wordt de serie afgetrapt: Worden we gelukkiger als we zelf onze leefomgeving mogen inrichten?

In ‘Gelukkig Wonen =‘ onderzoeken Architectuurcentrum Nijmegen en LUX komend jaar wat de relatie is tussen onze gebouwde omgeving en ons geluk. In drie avonden kijken we met een frisse blik naar de mogelijkheden voor het (architectonisch) ontwerp in relatie tot geluk. Van autonome keuzes kunnen maken tot meer groen in onze omgeving en van een samenleving waarin we omkijken naar elkaar naar een samenleving waar iedereen voor zichzelf kiest.

Door ontwerp vanuit het geluksperspectief te benaderen willen we nieuwe inzichten verwerven die bijdragen aan betere woningen en mooiere wijken voor gelukkige mensen. We nodigen gerenommeerde onderzoekers en ontwerpers uit die inzichten uit de wetenschappelijke psychologie om geluk te bevorderen kunnen verbinden aan de fysieke ruimte.

GELUKKIG WONEN = SAMEN STADMAKEN
Tijdens de eerste avond, op maandag 15 april om 20.00 uur, staat de relatie tussen geluk en zeggenschap over onze stad centraal: Worden we gelukkiger als we zelf onze leefomgeving mogen inrichten? Gedragspsycholoog en geluksexpert Roos Dohmen licht toe waaraan een stad moet voldoen om haar bewoners gelukkig te maken en geeft antwoord op de vraag wat geluk eigenlijk is. Zef Hemel, bijzonder hoogleraar Grootstedelijke vraagstukken aan de UvA, gaat in op de manier waarop we onze steden ontwikkelen en inrichten: met veel controle en weinig ruimte voor toeval. Zouden bewoners gelukkiger zijn als ze de vrijheid krijgen hun stad zelf in te richten? En hoeveel ruimte krijgen bewoners daar nu al voor in onze aangeharkte steden? Ten slotte presenteren ‘Nijmeegse stadmakers’ hun plannen voor o.a. De Vasim en het Stationsgebied en hoe zij van Nijmegen een (nog) gelukkigere stad willen maken. KOOP HIER KAARTEN

GEZOCHT: GOEDE IDEEËN VOOR ONZE STAD
Ben jij een gelukkige bewoner, kunstenaar, ontwerper, architect of activist die Nijmegen mooier, socialer of beter wil maken? En heb je een goed idee/plan dat je wilt delen met de stad? Stuur dan uiterlijk 31 maart jouw plan in via www.architectuurcentrumnijmegen.nl/stadmakers. Van de ingezonden initiatieven mogen vijf gelukkige stadmakers tijdens deze avond hun plan presenteren.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden