sluit
do 17 okt

Programmareeks rondom 75 jaar vrijheid

Op maandag 18 november trappen we de driedelige serie ‘Het Vrijheidstribunaal’ af. Met het Vrijheidstribunaal organiseren we i.s.m. Gemeente Nijmegen en Nijmeegse middelbare scholen drie theatrale rechtszaken waarin de gemakzuchtige vanzelfsprekendheid van onze vrijheid kritisch wordt bevraagd.

Het vrijheidstribunaal is een driedelig programma, verspreid over een half jaar, waarin de gemakzuchtige vanzelfsprekendheid van onze vrijheid kritisch wordt bevraagd. In een interactief, avondvullend programma vol theater, film, dans, beeldende kunst en zang bepleiten aanklager en gedaagde in een fictieve rechtbank hun zaak voor een jury. In de drie edities worden het collectief geheugen, de media en de technologie aangeklaagd. Acteur Huub Smit (bekend van o.a. New Kids, Smeris en Undercover) dient als rechter en jongeren van Nijmeegse middelbare scholen vormen de jury.

VRIJHEIDSTRIBUNAAL #1: HET COLLECTIEF GEHEUGEN I.S.M. DOMINICUS COLLEGE
Op maandag 18 november zit het collectieve geheugen op het schuldenbankje. Is ons collectieve geheugen schuldig? Het collectieve geheugen dat vergeet, dat selectief herinnert, dat geen excuses aanbiedt? Eren wij alle strijders genoeg? Prijzen we helden uit het verleden onterecht? Dragen we wel genoeg zorg voor veteranen? Belemmert het collectieve geheugen ons om in vrijheid naar onze geschiedenis te kijken en daarvan te leren?

Leerlingen van het Dominicuscollege uit Nijmegen vormen tijdens de rechtszaken de jury en gaan in beraad. De argumentatie die de jongeren in de les uiteen hebben gezet voor hun aanklacht of verweer, vormen de inspiratie voor twee kunstenaars. Zij vertalen de pleidooien deze avond in theatrale, pakkende en schurende performances. Lotte Jensen (Hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis van de Radboud Universiteit) treedt deze avond op als ooggetuige en probeert met een pleidooi te de onschuld van het collectieve geheugen te bewijzen. ‘Rechter’ Huub Smit doet op grond van de bevindingen van deze avond zijn uitspraak. KOOP HIER KAARTEN

De programmareeks Het Vrijheidstribunaal is een samenwerking tussen LUX, Gemeente Nijmegen en middelbare scholen uit Nijmegen en omstreken.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden