sluit
di 28 aug

Openingsweekend theaterseizoen 18-19

Van 27 t/m 30 september opent LUX haar theaterseizoen! Deze vier avonden zie je in vogelvlucht haar podiumprogrammering in alle facetten: prijswinnend en spraakmakend theater, topjazz, literaire dans en een hartverscheurend theaterconcert.

Een mix van jonge, beloftevolle makers en oude bekenden, die thema’s als diversiteit, feminisme, identiteit en racisme met theater, muziek en dans in nieuw perspectief plaatsen.

Programmeur Michèle Bouwmans over het nieuwe theaterprogramma: “Dit theaterseizoen gaan we terug naar de kern en de betekenis van de podiumkunsten. Geen consumptiemiddel of verdienmodel, maar theater, dans en muziek als blikverruimer. We activeren de verbeeldingskracht van ons publiek en laten hen de grote dilemma’s anno nu ervaren, om zo hun blik te voeden en te verruimen. Zodat we anders en met meer begrip naar de wereld en haar bewoners kunnen kijken. Om zo de wereld mooier te maken, of in ieder geval liefdevoller.”

PROGRAMMA OPENINGSWEEKEND THEATERSEIZOEN 18-19
DO 27 SEP 20.30 uur – Julian Hetzel (theater)
VR 28 SEP 20.30 uur – Eric Vloeimans & Egbert Derix (jazz)
ZA 29 SEP 20.30 uur – Korzo Producties & Ryan Djojokarso (dans)
ZO 30 SEP 16.00 uur – Gert Vlok Nel (muziek)

De jonge, talentvolle theatermaker Julian Hetzel opent het theaterseizoen. In deze voorstelling zijn geweld, spel en kunst verweven tot een multidimensionale belevenis. Hij maakt de betekenis van oorlog fysiek invoelbaar en kaart de gamificatie van geweld aan: een daad van geweld is, meer dan ooit, eerder virtueel dan reëel. Hij sleepte in 2017, ondanks dat hij in Nederland nog weinig te zien was, de VSCD Mimeprijs binnen. Het is bijna uniek te noemen dat hij nu in LUX te zien is!

Tijdens het gehele seizoen zijn er ook “oude bekenden” te zien. Zo zie je tijdens het openingsweekend Edisonwinnaar en trompettist Eric Vloeimans en pianist Egbert Derix. Zij maakten vorige seizoenen al bijzondere concerten bij ons en zijn voor de vierde keer terug in de serie De Ontmoeting. Spannend, avontuurlijk, vol improvisatie en verrassingen.

Ook is Giovanni’s Room van de beloftevolle en prijswinnende choreograaf Ryan Djojokarso (BNG Bank Dansprijs 2017) tijdens dit openingsweekend te zien. Deze choreograaf liet zich inspireren door de roman ‘Giovanni’s Room’ van James Baldwin, waarin belangrijke raciale en seksuele misstanden aan de kaak worden gesteld.

Het openingsweekend sluiten we af met de Zuid-Afrikaanse dichter, zanger en gitarist Gert Vlok Nel. Gert Vlok Nel was enkele jaren geleden artist in residence van het Besiendershuis in Nijmegen. Tijdens dit theaterconcert speelt hij opnieuw zijn ingetogen, melancholische, maar beeldend muziek in Nijmegen.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden