sluit
di 2 feb

Oproep: podcast over eenzaamheid

Als samenleving zitten we op dit moment in de zwaarste eenzaamheidsbeproeving ooit. In deze tijden maken we massaal ommetjes. Ons dagelijks moment om hoofd, hart en lijf te luchten. Vaak lopen we alleen, maar tegelijkertijd zijn we enorm samen in deze situatie. Om aan dit gevoel van samen meer geluid te geven ontwikkelen we i.s.m. met Via Berlin en Radboud Universiteit een podcast(serie) over eenzaamheid in Nijmegen.

In deze podcast hoor je verhalen, interviews en reflecties op deze eenzame periode van de inwoners van Nijmegen die de eenzaamheid uit de stad verklankt. We delen ze in een podcastserie om zo eenzaamheid bespreekbaar te maken. Om samen eenzaamheid te omarmen, het is een onderdeel van het leven. Je bent niet alleen. Deze podcast wordt een artistiek product vanuit de stad. Hoe klinkt het geluid van eenzaamheid in Nijmegen? Jij kunt bijdragen aan dit audiodocument waarin we deze unieke en vervreemdende tijd vastleggen. Wie weet luisteren we dit over jaren nog eens terug en zeggen we; ‘Oja, zo voelde dat toen in die tijd’.

Draag bij aan deze podcast(serie)

Hoe je jouw bijdrage kunt leveren? Ga in gesprek met iemand in jouw omgeving over wat deze tijd voor hen betekent. Hoe is het om niemand te zien, om niemand vast te houden. Wat mis je het meest? En wat ervaar je als je eenzaam voelt? Het liefst verzamelen we een breed palet van deze verhalen. Dus vraag het je ouder, je kind, je oma, je beste vriendin of je buurman en neem dit gesprek op. Of spreek je eigen gedachtenspinsels hardop uit en neem deze op. Mocht je liever met ons in gesprek gaan over eenzaamheid, stuur een mail met je contactgegevens naar [email protected] en een van onze programmamakers belt je op voor een interview die dan wordt opgenomen. We horen het graag van alle mensen, in alle leeftijdscategorieën. Hoe diverser de verhalen, hoe beter. Neem het geluid van je interviews op en stuur de voicemessages uiterlijk vrijdag 26 februari naar [email protected]. Voor de podcast is het fijn als het interview niet te kort is.

Vragen voor interview over eenzaamheid

Wil je graag in gesprek over eenzaamheid maar weet je niet goed welke vragen je kunt stellen? We hebben een aantal voorbeeldvragen op een rij gezet:

– Wat is voor jou het verschil tussen eenzaam zijn en alleen zijn?
– Ben je vaak alleen? Hoe vind je dat?
– Ben je ook eenzaam? / Ben je weleens eenzaam? Hoe voelt dat?
– Heb je meer last van een eenzaam gevoel als je alleen bent of wanneer je met veel mensen bent?
– Wat voor kleur zou je eenzaamheid geven?
– Is er een geur die je associeert met eenzaamheid?
– Hoe smaakt eenzaamheid voor jou?
– Is er bepaalde muziek die je aan eenzaamheid doet denken?
– Is er muziek die je je (nog) eenzamer kan laten voelen?
– Welke muziek kan jou troosten of een fijn gevoel geven?
– Op welke leeftijd heb je je het meest eenzaam of alleen gevoeld?
– Ken je (andere) mensen die zich eenzaam voelen? Praten jullie daar weleens over?
– Wat doe jij als je merkt / hoort dat iemand dichtbij je eenzaam is?
– Zijn er plekken waar jij heen gaat juist als je je alleen of eenzaam voelt?
– Zijn er plekken in Nijmegen die je heel eenzaam vindt voelen?
– Wat doe jij om je minder alleen of eenzaam te voelen?

OVER INSTANT LONELINESS

Als samenleving zitten we op dit moment in de zwaarste eenzaamheidsbeproeving ooit. De wereld staat op z’n kop. We zijn allen gedwongen in onszelf te keren: in onze eigen straten, huizen, levens en harten. Wat treffen we daar aan? Kunnen we nog alleen zijn? Waar de een tegen de muren aanvliegt, laveert de ander in een heerlijk tijdloos universum zonder druk. Deze tijd geeft een extra lading aan dit toch al bijzondere project.

Dit jaar organiseren we samen met Via Berlin en vele organisaties uit Nijmegen programma’s rondom eenzaamheid: Instant Loneliness, naar de gelijknamige, nieuwe muziektheatervoorstelling van Via Berlin en Cello Octet Amsterdam. We starten in maart met een reeks online-programma’s. Gedurende het jaar hebben we diverse programma’s rondom dit thema en in het najaar zal de muziektheatervoorstelling van Via Berlin en Cello Octet Amsterdam bij ons te zien zijn.

Fotocredits: Moon Saris (scènefoto Instant Loneliness)