sluit
ma 26 apr

Oscars 2021 uitgereikt

Afgelopen nacht vond de 93e Oscaruitreiking plaats. Grote winnaar is de Amerikaanse roadmovie Nomadland van regisseur Chloé Zhao, die er met drie beeldjes vandoor ging (Beste film, Beste regisseur en Beste actrice voor Frances McDormand). Andere winnaars zijn o.a. The Father, Druk (Another Round) en Judas and the Black MessiahDe winnaars zijn momenteel helaas niet te zien op het grote doek, maar zodra we onze zalen weer mogen openen staan er een hoop prachtige Oscarfilms op het programma voor jullie!

Grote winnaar Nomadland vertelt het verhaal van de huisloos geraakte weduwe Fern (Frances McDormand), die met haar campertje dwars door Amerika trekt. Onderweg in de woestijn wordt ze opgenomen door een groepje bejaarde lotgenoten, die dakloos raakten tijdens de vorige economische crisis. De roadmovie won drie Oscars: Beste film, Beste regisseur en Beste actrice. Regisseur Chloé Zhao is daarmee de tweede winnende vrouw ooit in de regie-categorie. Nomadland wordt vanaf onze heropening gedraaid in onze zalen, en is vanaf 30 april te zien op Disney Plus.

De uitreiking werkte verder toe naar de bekroning van Sir Anthony Hopkins, de 83-jarige meesteracteur die een grootse rol neerzet als alzheimerpatiënt in The Father. Hopkins won de Oscar voor Beste acteur, daarnaast wonnen regisseurs Christopher Hampton en Florian Zeller de Oscar voor Best bewerkte scenario. The Father draait vanaf augustus 2021 in onze zalen.

De Oscar voor Beste internationale film ging naar het Deense drama Druk (Another Round) met Mads Mikkelsen, over vier docenten die afspreken hun dagelijks bestaan voortaan enkel aangeschoten te trotseren, als experiment. Druk (Another Round) draait vanaf november 2021 in onze zalen.

OSCARWINNAARS 2021:

 • Nomadland – Beste film, Beste regisseur en Beste actrice (vanaf onze heropening te zien in onze zalen, en vanaf 30 april te zien op Disney Plus)
 • The Father – Beste acteur en Best bewerkte scenario (vanaf augustus te zien in onze zalen)
 • Druk (Another Round) – Beste internationale film (vanaf november te zien in onze zalen)
 • Judas and the Black Messiah – Beste mannelijke bijrol voor Daniel Kaluuya (vanaf juni te zien in onze zalen)
 • Minari – Beste vrouwelijke bijrol voor Youn Yuh-jung (vanaf augustus te zien in onze zalen)
 • Promising Young Woman – Beste originele scenario
 • Soul – Beste lange animatiefilm (te zien op Disney Plus)
 • My Octopus Teacher – Beste lange documentaire (te zien op Netflix)
 • Mank – Beste camerawerk voor Erik Messerschmidt en Beste productieontwerp (te zien op Netflix)
 • Sound of Metal – Beste montage voor Mikkel E.G. Nielsen en Beste geluid (te zien op Amazon Prime)
 • Ma Rainey’s Black Bottom – Beste kostuumontwerp en Beste grime en haarstijl (te zien op Netflix)

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?