sluit
Otherland still
do 22 sep

Out and Proud

Otherland still

In de week van Coming Out Day, van ma 10 t/m zo 16 oktober, organiseren we allerlei activiteiten om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Met fotografie, film en vooral het gesprek hopen we door de metafoor van ‘het uit de kast komen’ heen te breken en een kleine stap te zetten richting een samenleving waarin we die kastmetafoor niet meer nodig hebben.

Wie denkt dat uit de kast komen een eenmalige activiteit is zal zich toch nog een keer achter zijn oren moeten krabben. De metafoor van het ‘uit de kast’ komen bestaat al erg lang en refereert naar het moment waarop iemand zijn of haar geaardheid of gender ‘onthult’ aan de buitenwereld. Echter, blijft het daar vaak niet bij. Want bij een volgende ontmoeting komt toch die onherroepelijke vraag weer: ‘En heb je ook een vriend’?  

Hoe vaak moet je eigenlijk uit de kast komen? En gaat dat in Nederland wel zo gemakkelijk als we denken? En hoe zit dat dan met andere culturen of milieus? Hoe houden we het gesprek tussen elkaar open, waarbij we ons vrij voelen om elkaar te vragen wat we willen zonder dat iemand zich daarbij moet ‘onthullen’. Maar vooral: hoe komen we toch van de kastmetafoor af? 

FILM & GESPREK: EL HOUB – ZA 15 OKTOBER – 18.45 UUR

El Houb van regisseur Shariff Nasr is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt.

Na afloop van de film is er een nagesprek met regisseur Shariff Nasr over uit de kast komen in Nederland. Hoe kwam Shariff Nasr op het idee voor deze film? Wat is zijn persoonlijke connectie met het onderwerp en waarom is het zo belangrijk om nu dit verhaal te vertellen?

Het nagesprek wordt geleid door Simon Timmerman (Inclusie & Diversiteit bij Movisie en voorzitter bij Stichting Roze Zaterdagen Nederland).

Kaarten kun je hier bestellen.

‘QUEER PLEASURE’ – MA 10 t/m ZO 16 OKTOBER

Van 10 t/m 16 oktober kun je een audiovisuele presentatie van de Nijmeegse fotograaf Vïnïx Vlemmïx (die/diens) vinden in LUX.

“QUEER PLEASURE” Is een project, waarmee queer zijn gevierd wordt. Representatie van ons geluk, via creatieve projecten. Het is ruimte vullen met vrijheid en vechten tegen xenofobie. We vieren de moed van eerlijkheid en de vrijheid die het geeft.

In deze editie van QUEER PLEASURE, hier bij LUX, heeft vïnïx een audio/visuele ervaring gemaakt in het thema van Coming Out Day. In collaboratie, met Nijmeegse artiest UK24, die de beat heeft geproduceerd komen de foto’s, illustraties en tekst prachtig tot hun recht!

GRATIS SHORT FILMS OVER COMING OUT – MA 10 t/m ZO 16 OKTOBER

Van 10 t/m 16 oktober hebben we voor de LUX bezoeker een cadeau. Namelijk een gratis korte film voorafgaand aan de reguliere film. De korte films zijn films gemaakt door en/of voor de LHBTQI+ community en onderstreept de boodschap die we tijdens deze week willen verkondigen. Door deze korte films voorafgaand aan de reguliere films te draaien hopen we een breder publiek te inspireren met onze boodschap.

De films
Turn it Around is een laagdrempelige kennismaking met thema uit de kast komen. Tijdens het spelletje flesje-draaien besluit de 15-jarige Bram om letterlijk draai te geven aan de avond… en misschien wel aan de rest van zijn leven.

Ik ben Levi gaat over de 17-jarige scholier Levi die uit de kast komt in een klein Achterhoeks dorpje. Deze korte film ging 6 oktober in première en is deze week al in LUX te zien.

Als je een jongen én een meisje bent, ben je eigenlijk niets, zei men tegen Wen Long. In Meisjesjongensmix vertelt ze hier openhartig over en laat zien hoe raar het is dat die scheiding zo belangrijk is.

Vogue danser Elvin Elejandro presenteert zichzelf in de film Otherland op een Voodoo Carnival Ball en vertelt ondertussen over zijn mentale en fysieke reis naar zijn coming out.

VIZIER – LHBTIQA+ JONGEREN – MA 10 OKT – 19.30 uur [zaal 6]

Gratis toegang

Hoe veilig voelen mensen uit de regenbooggemeenschap zich in Nijmegen? Wat gaat goed en wat kan beter? Praat je ook mee?

Op 10 oktober presenteren Radboud University en Vizier het regenboog-veiligheidsonderzoek voor Gemeente Nijmegen. Thema van deze avond: jongeren. Hoe beleef jij je coming out op school, thuis en in je omgeving? Wat maak je mee op straat? Voel je je daar veilig als #LHBTIQA+ jongere? Nanoah Struik, een van de eerste non-binaire personen met een X in diens paspoort, host de avond. Als schrijver, spreker en contentmaker presenteert Nanoah Struik een avond vol discussie, debat en live onderzoek samen met het publiek. Drie (ervarings)deskundige panelleden bespreken en bediscussiëren de resultaten van het veiligheidsonderzoek, toegelicht aan de hand van situaties uit de Nijmeegse praktijk.

EDUCATIE

Onze educatie afdeling heeft meerdere programma’s en activiteiten voor scholen opgezet rondom Coming Out Day. Al jaren komen er hiervoor honderden leerlingen naar LUX. Ook dit jaar geen uitzondering. Hieronder een overzicht van de activiteiten die we doen. Let op, deze activiteiten zijn dus niet open voor publiek.

VOORTGEZET ONDERWIJS

IK BEN LEVI – ROC Nijmegen
Di 4 oktober

Tijdens dit korte en interactieve filmprogramma in LUX kijken we met studenten naar drie verschillende korte films over seksuele diversiteit, ‘anders’ zijn en uit de kast komen. Samen met gasten en filmmakers gaan we aan de hand van deze films in gesprek met de zaal. Tijdens dit programma zal de gloednieuwe korte film IK BEN LEVI te zien zijn en gaan we in gesprek met de twee jonge filmmakers Beer en Jelle.

PRIMAIR ONDERWIJS

Interactief filmprogramma – Groep 7 en 8
Di 11 oktober

Tijdens dit korte filmprogramma in LUX kijken we met leerkrachten en leerlingen een interactief filmprogramma over seksuele diversiteit, identiteit en acceptatie. Het programma bestaat uit verschillende korte films, documentaire en fictie en altijd met kinderen in de hoofdrol. Samen met bijzondere gasten, filmmakers (zoals Susan Koenen van IK BEN EEN MEISJE) en acteurs of hoofdrolspelers gaan we in gesprek met de zaal over seksuele diversiteit, ‘anders zijn’, rolpatronen doorbreken en uit de kast komen. Het programma duurt ongeveer 75 minuten van begin tot eind. Dit programma organiseren we samen met SchoolsOUT.

Coming Out Day – Aldenhof groep 7 en 8
Do 13 oktober

Omdat we dit programma voor zoveel mogelijk leerlingen toegankelijk willen maken gaan we de wijk in. Scholen in de buurt van Dukenburg kunnen in de theaterzaal van de Aldenhof het korte filmprogramma bekijken en in gesprek met gasten over seksuele diversiteit, identiteit en acceptatie. Het programma duurt ongeveer 75 minuten van begin tot eind. Dit programma organiseren we samen met SchoolsOUT.

Coming Out Day – Basisschool De Hoeven: groep 7 en 8
Vr 14 oktober

Ook in Beuningen organiseren we dit jaar een speciaal filmprogramma. Op basisschool De Hoeven installeren we ons mobiele filmscherm en vertonen we het korte filmprogramma. Ook hier gaan we samen met bijzondere gasten met leerlingen van drie verschillende scholen in gesprek. Dit programma organiseren we samen met SchoolsOUT.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?