sluit
di 2 jan

Retrospectief Aki Kaurismäki

De Finse regisseur Aki Kaurismäki geldt als een van de belangrijkste Scandinavische regisseurs ooit. Filmdistributeur Cinemien en Filmmuseum Eye zetten hem in januari dan ook in de schijnwerpers. Je kunt drie films van Kaurismäki, digitaal gerestaureerd onder zijn toezicht, weer bij ons in de filmzaal zien: The Match Factory Girl (1990), The Man Without a Past (2002) en Leningrad Cowboys Go Amerika (1989)

Over Aki Kaurismäki

Kaurismäki’s oeuvre wordt vaak geroemd om de aandacht voor de mens in penibele omstandigheden: van Shadows in Paradise (1986) en The Match Factory Girl tot Juha (1999) en Lights in the Dusk (2006): steeds verhaalt de regisseur van eenzaamheid, gemankeerde trouw en getroebleerde liefde in zijn typische stijl: kurkdroog, komisch en nostalgisch. Kaurismäki’s personages blijken – tussen alle in wodka gemarineerde melancholie en accordeonklanken door – meer dan losers; zijn sympathieke sukkelhelden lijden aan het leven, maar dat leven is toch iedere keer de moeite waard te worden geleefd.

De films van de in 1957 geboren Kaurismäki zijn vaak vergeleken met die van Jim Jarmusch: beide regisseurs hebben een voorliefde voor vriesdroge humor en hanteren een minimalistische filmstijl, met opvallende aandacht voor vintage pop en rock ‘n’ roll op de soundtrack. Plaatst Jarmusch zijn personages in een licht surrealistische setting, Kaurismäki laat zijn tragikomische vertellingen – vaak parodieën op film noirs, roadmovies en melodrama – wortelen in het alledaagse. Ook staat de Finse regisseur bekend om zijn aandacht voor de emotionele werking van kleur.

Programma

ZO 7 JAN & WO 17 JAN: The Match Factory Girl

ZO 14 JAN: The Man Without a Past

ZO 21 JAN: Leningrad Cowboys Go Amerika

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden