5 mei: Vrijheidscollege, films en meer

Op vrijdag 5 mei staat bij Bibliotheek De Mariënburg, LUX en het Regionaal Archief Nijmegen, net als in het hele land, het begrip ‘vrijheid’ centraal. Tijdens de Gelderse Vrijheidsdag Rondom Vrijheid onderzoeken we tussen 13.00 en 17.30 uur wat vrijheid anno 2023 is en welke lessen we kunnen leren uit het verleden.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, geeft een Vrijheidscollege. In de bieb en Regionaal Archief Nijmegen is een tentoonstelling te zien over de Nijmeegse razzia van 17 november 1942. Verder zijn er flitscolleges van nieuwkomers, voordrachten van campusdichters en een rondleiding door het Regionaal Archief. Aan het eind van de dag kan iedereen een kopje Vrijheidssoep eten op het Mariënburgplein.

Vrijheidsprogramma’s in LUX

Vrijheidscollege Tineke Ceelen + nagesprek (live + livestream)
Vrijdag 5 mei, 16.30 uur
Tineke Ceelen geeft om 16.30 uur een (gratis) Vrijheidscollege. Tineke Ceelen (1963) is sinds 2003 met grote betrokkenheid directeur van Stichting Vluchteling. Ze werkt vanaf 1993 met een tomeloze inzet in de humanitaire hulp. In 2020 werd zij daarvoor beloond met een lintje en de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Door in de media regelmatig te vertellen over individuele vluchtelingen, geeft ze een stem aan wie geen stem meer heeft.

In haar Vrijheidscollege gaat Tineke in op de vrijheid die vluchtende mensen verliezen, het geweld dat ze treffen en wat het betekent dat niemand ze wil hebben.  Om met eigen ogen te zien hoe de situatie is in landen die niet rijk en stabiel zijn, reist Tineke Ceelen regelmatig naar de crisisgebieden waar Stichting Vluchteling hulp biedt. Al eerder werkte zij als Hoofd Uitzending voor Memisa, was ze coördinator in Tibet voor het Rode Kruis en werkte ze in Kameroen voor SNV. Daarnaast schreef ze in 2009 het boek ‘Hier en daar een crisis: Achter de schermen van de internationale hulpverlening.’

Het nagesprek wordt begeleid door moderator Jelko Arts.

Reserveer je (gratis) ticket via: lux-nijmegen.nl/debat/vrijheidscollege-door-tineke-ceelen

Voorpremière ‘Die middag’

‘s Middags vertonen we een voorpremière van Die middag van filmmaker Nafiss Nia. Een Kammerspiel waarin de uit Iran gevluchte Roya voor een dichte deur komt te staan. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar heel anders in het leven staan.

Kaarten  (€ 6,00) zijn te koop via: lux-nijmegen.nl/film/rondomvrijheid-die-middag

En verder op het programma

Zwijgcultuur
Het festival begint in het Regionaal Archief Nijmegen met een lezing van auteur Mirjam Gielen. Zij schreef het Young Adult-boek ‘Grondvuur’, een indringend verhaal over de zwijgcultuur van een familie die fout was in de oorlog.
In de bibliotheek vertelt Ivo van de Wijdeven over zijn boek en gelijknamige podcast ‘De macht van het verleden’. Hij geeft een blik in het brein van Poetin en andere autoritaire machthebbers.

Vrijheidsgesprek
Oud-journalist en podcastmaker Rob Jaspers praat tijdens een Vrijheidsgesprek vanaf 14.00 uur met BNNVARA-presentatrice Eva Eikhout en de Nijmeegse rapper Jeroen Lazeroms. Over jong zijn, over leven met een beperking of een verslaving.

Eikhout heeft het aangeboren FFU-syndroom waardoor ze kortere armen en benen heeft. Ze laat zich daardoor niet beperken en denkt altijd in wat wel kan. Ze maakte programma’s over quarterlifecrisis, haar dateleven en staat stil bij de vraag waarom veel mensen geen imperfectie kunnen accepteren. Lazeroms is een Nijmeegse rapper en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker. Hij worstelde lang met een gokverslaving. Die verslaving maakt hij nu bespreekbaar via zijn songteksten en leert ons dat niemand zich voor de verslavingsvalkuil hoeft te schamen. Lazeroms, bekend onder de artiestennaam Jeroen Antoine, treedt die middag ook op.

Meer info: vrijheidgelderland.nl.

Verwacht: Internationale Vrouwendag en Gelderse Vrijheidsdagen

Juniorfilms in de voorjaarsvakantie

InScience 2024

Oscarnominaties van 2024

Programma Festival Favorites bekend

WORDEN WE IN DE TOEKOMST BESTUURD DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE?