sluit
nimma-aan-zee-lux-nijmegen
di 13 jul

Kaartverkoop gestart Kunst voor klimaat festival Nimma aan zee!

nimma-aan-zee-lux-nijmegen

Stel: het is 2220. Nijmegen kent geen Waalstranden meer, maar zeestranden. Door de opwarming van de aarde is de waal de zee geworden. Wat betekent deze nieuwe situatie voor onze manier van leven en de natuur? Tijdens het 2e Nimma aan zee – Kunst voor klimaat festival van vrijdag 10 t/m zondag 12 september 2021, nodigen we het publiek uit samen op zoek te gaan naar antwoorden.

Diverse kunstvormen, van film & theater tot ervaringsprogramma’s voor diverse leeftijden, worden tijdens het festival ingezet om de complexe klimaatproblematiek bespreekbaar en inzichtelijk te maken. Via meerdere generaties (internationale) kunstenaars, denkers, schrijvers, wetenschappers en beleidmakers gaan we met jong en oud publiek op zoek naar antwoorden. Oorzaak en gevolg overstijgen meerdere generaties en hoe gaat de wereld eruit zien voor onze nazaten?

>BEKIJK HET PROGRAMMA NIMMA AAN ZEE 2021<

Openingsprogramma met Adriaan van Dis en Jalila Essaïdi

De hoofdgasten van het openingsprogramma op vrijdagavond 10 september zijn Adriaan van Dis (meest recente roman KliFi, woede in de republiek Nederland (klimaatfiction) & de baanbrekende biokunstenaar Jalila Essaïdi. Zij gaan a.d.h.v. filmfragmenten, gasten aan tafel & andere culturele intermezzo’s met elkaar en het publiek in gesprek.

Inspirational talk Jimmy Nelson

De Britse fotograaf Jimmy Nelson geeft op zondagochtend 12 september een inspirational talk over zijn impactvolle werk; Before They Pass Away. Drie jaar lang reisde hij de wereld rond en fotografeerde hij 35 inheemse stammen in onder andere Europa, Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australië, met als doel ze op een voetstuk te plaatsen, voordat deze bijzondere volkeren, o.a. vanwege klimaatverandering, verdwijnen. Na zijn lezing is er een Q&A met ruimte voor vragen uit het publiek. De voertaal van het Jimmy Nelsonprogramma is Engels, het event is zowel offline als online te bezoeken

Theater & (kinder)films

Tijdens het weekend wordt de theatervoorstelling: De Zaak Shell van Frascati Producties, Anoek Nuyens & Rebecca de Wit twee keer gespeeld met nagesprekken. Daarnaast vertonen we diverse binnen- en buitenfilms rondom het thema klimaat waarvan en aantal met Q&A’s met makers of producenten. Ook aan de jongere filmbezoekers wordt gedacht door het vertonen van kinderfilms.

Kleinschalige ervaringsprogramma’s

We organiseren dit jaar ook weer interdisciplinaire en kleinschalige ervaringsprogramma’s die we tijdens het festival meerdere keren herhalen. Deze vinden soms op externe locaties plaats zoals de Ooij, Het Festivalhuis Nijmegen en in de wijken.

Een greep uit dit programma:
Wadlopen in Nimma; interactieve podcastwandeling door de Ooijpolder over Nimma aan Zee in 2220.
– Virtual Reality; de overstroomde stad in samenwerking met InScience.
Leren Protesteren, verschillende workshops i.s.m. The Big Draw.
– Escape room: escape voor je kopje onder gaat!
– Vegan klimaatdiner uit de zee.
– en meer… (woensdag 18 augustus 2021 bekend!)

Kaartverkoop & Coronamaatregelen

De kaartverkoop van het Kunst voor klimaat festival is woensdag 18 augustus 2021 gestart. Bestel hier je tickets!
In verband met de coronamaatregelen mogen we helaas nog maar een beperkt aantal bezoekers in de zalen toelaten. Maar het kan wel! We gaan daarom voor de grotere programma’s naast live bezoek ook livestreamen zodat er zoveel mogelijk bezoekers van het programma kunnen genieten. De livestreamtickets worden per onderdeel aangegeven op de ticketpagina’s. 

Partners en Sponsoren

Kunst voor klimaat festival ‘Nimma aan zee’ wordt georganiseerd door LUX in samenwerking met Gemeente Nijmegen, Waterschap Rivierenland, Europe Direct, Radboud Green Office, InScience Festival, Radboud Reflects, The Big Draw Nijmegen, makers Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens, Warming Up, Frascati Producties, Prins Bernhard Cultuurfonds, Provincie Gelderland.

nimma-aan-zee-lux-nijmegenBeeld: Marga van den Heuvel (Maartse Hazen)

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?