sluit
do 9 feb

Terugblik De Zorgfabriek: een zak met geld is niet genoeg

Meer geld, oké. Maar meer lef, meer eigen verantwoordelijkheid, minder verkokering en minder risicomijdend gedrag zijn minstens even belangrijk om de zorg in Nederland gezond te maken. Dat is de voornaamste conclusie van De Zorgfabriek, de eerste van een reeks debatten die we in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart organiseren.

Het staat wel vast dat de zorg een belangrijk thema wordt bij de komende verkiezingen. Met name de ouderenzorg houdt mensen bezig, zo bleek woensdagavond uit een mini-enquête onder de deelnemers aan het zorgdebat. Het manifest Scherp op Ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers, waarin ideeën worden aangedragen om de zorg voor ouderen te verbeteren, heeft in Nederland veel weerklank gevonden. Politici buitelen de laatste weken over elkaar heen om meer geld voor de zorg te beloven.

Maar een zak met geld is volgens de deelnemers aan het debat niet voldoende om de problemen in de zorg op te lossen. Volgens hen is het hoog tijd voor een mentaliteitsverandering. Cliënten en professionals moeten het beleid bepalen, niet de zorgverzekeraars die een verlammende werking hebben op de zorgverlening. Of zoals een van de deelnemers verzuchtte: “Weg met de afvinklijstjes, geef ons de ruimte om buiten de lijntjes te gaan.”

De input van het debat wordt door de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving gebruikt voor de zorgagenda voor de nieuwe minister. Was je niet bij het debat maar wil je je bijdrage leveren? Dat kan via dezorgagenda.nl

De resterende drie verkiezingsdebatten in LUX zijn Het Nijmeegse Studenten Verkiezingsdebat op dinsdag 21 februari, Het Grote Kleine Partijen Debat op woensdag 1 maart en Privacy Matters op woensdag 8 maart.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden