sluit
do 2 apr

Thuisblijftips #2

Een bezoekje aan ons zit er vanwege de huidige coronamaatregelen voorlopig nog niet in. Afgelopen week hebben we al een lijstjes met culturele thuisblijftips met je gedeeld. Ondertussen zijn er nog meer mooie initiatieven online verschenen, die we jullie niet willen onthouden.

IDFA-DOCUMENTAIRE OVER FANFAREPUNKBAND
Zaterdag a.s. wordt Sanne Rovers’ IDFA-documentaire Water Wieg Me op tv uitgezonden, over de poëtische fanfarepunkband De Kift. Om 23.05 uur op NPO 2.

PODCASTSERIE OVER IMPACT VAN STILSTAND
In de podcastserie Waar We Zijn van theatermaker en audiokunstenaar Marte Boneschansker en Milone Reigman (Het Huis Utrecht) tonen kunstenaars nieuw werk, dat nu, tijdens de sociale quarantaine, gemaakt is. Waarin ze de dialoog aangaan over waar we nu zijn. Wat gebeurt er nu we niet meer samenkomen? Van de ene op de andere dag is het rad van opvoeren, produceren, onderzoeken en resideren binnen de podiumkunsten geheel tot stilstand gekomen. In Waar We Zijn onderzoeken ze de impact van die stilstand.

DE BESTE KORTE FILMS OP NPO 2 EXTRA
Tot en met zondag a.s. zie je dagelijks, via NPO 2 Extra, de beste Nederlandse korte films uit het competitieprogramma van ons eigen Nijmeegse filmfestival Go Short, dat eigenlijk gisteren van start zou zijn gegaan.

RADBOUD REFLECTS @ HOME
Liefhebber van debatten? Radboud Reflects gaat ‘at home’ verder en haalde een aantal registraties van stal die actueler lijken dan ooit. Lees op hun website meer over Op elkaars lip in tijden van corona (ben je in deze sociaal uitdagende tijden nieuwsgierig naar meer over liefde en duurzame relaties?) en De wc-rol als symbool van massahysterie.

VAN FILMZAAL NAAR NETFLIX
Martin Scorsese’s The Irishman, de Pauselijke komedie The Two Popes en/of de tragikomische Marriage Story bij ons in de filmzaal gemist? Deze films zijn gelukkig ook gewoon thuis te bekijken via Netflix! Net als Call me by your name, die onze programmamedewerker debat David tipt: “Voor als je ‘m nog steeds niet hebt gezien.. Call me by Your Name is een aangrijpend liefdesverhaal, in een heerlijke, zonnige, onbezorgde omgeving om even helemaal in op te gaan. Met een schitterende soundtrack die je na het zien van de film zeker nog eens opzet tijdens het thuiswerken!”

DE BIEBBOYS IN LUX
Het is ook stilletjes bij onze buren, in de bibliotheek. Kasten vol boeken maar geen kinderen om ze te lezen. Daarom zetten De BiebBoys de boel op stelten. En deze week waren ze ook bij ons! Iedere schooldag nemen de BiebBoys je virtueel mee de bieb in en hebben ze een toffe uitdaging voor kinderen uit groep 6 t/m 8. In deze aflevering ging hun eigen film ging in première, bij ons! Compleet met flauwvallende fans paparazzi, een rode loper, champagne…

LUX BIJ JE THUIS – We kijken er erg naar uit om jullie snel weer te mogen verwelkomen. Maar tot die tijd… komen wij naar jou!

Achter de schermen zijn onze programmeurs, filmdocenten en educatiemedewerkers druk aan de slag (gegaan) met online programma onder de noemer ‘LUX bij je thuis’! We trakteren je via diverse online kanalen regelmatig op een extraatje, zoals een verdiepend gesprek voor of na een (Picl-)film, een live filmquiz en meer. Lees hier meer

FILMS & PREMIERES – Op filmplatform Picl hebben we bijna 70 titels voor je klaarstaan en kun je online genieten van onze (nieuwste) films en documentaires.

Het is fijn om te zien hoe gemakkelijk en fanatiek jullie ons programma via Picl bekijken. En: een deel van het tarief dat je betaalt om de film online te huren gaat naar ons, dus voor ons een steuntje in de rug. Dankjewel daarvoor!

NIEUW DEZE WEEK
Er zijn weer twee nieuwe titels aan ons Picl-kanaal toegevoegd. Stop Filming Us is een exclusieve, online Picl première en tevens winnaar van de Dutch Movies Matter Award van het Movies That Matter Festival. De zelfkritische film zet de discussie over de westerse blik op Congo op scherp. Tip: bekijk de film en beluister daarna de podcast van de Correspondent. Ook nieuw toegevoegd is Mrs Lowry and Son; een portret van de gevierde Britse kunstenaar en de relatie met zijn dominante, aan bed gekluisterde moeder.

PICL TOP 5
De top 5 best bekeken films van deze week zijn: de nostalgische Franse liefdesfilm La Belle Époque, het explosieve Les Misérables over rellen in Parijse banlieus, de feelgoodfilm Hors Normes van de makers van Intouchables, viervoudig Oscarwinnaar Parasite (o.a. Beste Film) en de korte animatiefilm Mind My Mind van de Nijmeegse Floor Adams.

ONZE PROGRAMMEUR TIPT
Moeite met kiezen uit alle titels op Picl? Onze filmprogrammeur Linda tipt: Mijn Rembrandt. “Deze nieuwe documentaire van Oeke Hoogendijk (Het Nieuwe Rijksmuseum) over liefhebbers van Rembrandt zit vol dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen. Een fijne manier om in deze periode toch van kunst te kunnen genieten.”

HOE WERKT PICL?
1. Kies hier de film die je wilt kijken.
2. Reken af (via iDEAL, Creditcard, Paypal of Apple Pay).
3. Start de film (48 uur te bekijken).

NOG MEER CULTURELE THUISBLIJFTIPS?!

Bekijk hier onze culturele thuisblijftips #1 en culturele thuisblijftips #3

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden