sluit
wo 15 apr

Thuisblijftips #4

Om het gemis van ons normale programma een beetje op te vangen, hebben we weer een paar mooie thuisblijftips voor je op een rijtje gezet.

DOCU OVER JONG TALENT ELLA VAN POUCKE
Onze gastprogrammeur Chris Tangelder (De Ontmoeting) tipt de documentaire over celliste Ella van Poucke. Zij speelde afgelopen jaar in onze serie De Ontmoeting en gaat hopelijk komend seizoen weer een concert in deze muziekserie spelen. Afgelopen zondag was er een docu over haar te zien, uitgezonden door AVROTROS. In de documentaire leer je de 26-jarige celliste écht kennen. Je maakt kennis met het ongewone gezin waarin ze is opgegroeid. Daarnaast volgen we haar thuis in Amsterdam en op het podium van het klassieke muziekfestival Wonderfeel. De documentaire wordt afgesloten met een registratie met werk van Rachmaninov, Francœur en Moszkovsky.

FILMFESTIVAL VOOR DE ALLERKLEINSTEN
Onze collega Educatie Linde tipt de Taartrovers: “hét filmfestival voor de allerkleinsten. Nu alles stil ligt komen ze met een online programma voor peuters en kleuters waarmee ze “bijzondere, korte films met daaraan verbonden speelse, creatieve en onderzoekende activiteiten bij iedereen in huis brengen.” Twee keer per week zetten ze nieuwe korte filmpjes en activiteiten online.” Bekijk de filmpjes op hun website.

TOPVOORSTELLING NU ONLINE
Podiumprogrammeur Valérie tipt Toneelschuur/Nina Spijkers. Zij plaatsen elk week een registratie uit het archief online. Deze week: Het temmen van de feeks. “Heeft bij ons gestaan, groot succes, uitverkocht huis, top voorstelling, top cast, top regisseur – jonge maker, maar groot talent, top of the bill op dit moment. Voor wie gemist heeft of voor wie nog wil zien.”

LUX BIJ JE THUIS – Sinds enkele weken is LUX gesloten. Onder de noemer ‘LUX bij je thuis’ trakteren we je via online kanalen op diverse programma’s. Eerder verschenen er al twee online filminleidingen. Inmiddels zijn daar een ZenZondag en een derde online filminleiding aan toegevoegd. En er is meer onderweg!

#3 ZENZONDAG ONLINE
Afgelopen zondag kwam ‘LUX bij je thuis’ #3 online; ZenZondag & Honeyland. Met behulp van een online yogasessie, verzorgd door Bodhi Yogashala, kon je heerlijk zen worden. Onze filmprogrammeur Linda selecteerde een prachtige bijpassende documentaire die je aansluitend kon kijken, namelijk Honeyland; een visueel verbluffende film over het evenwicht tussen mens en natuurlijk. ZenZondag vind je terug op ons YouTube-kanaal en Honeyland kijk je op Picl.

#4 INLEIDING DOOR MARK BIJ SYSTEM CRASHER
“Een buitengewoon aangrijpende en vertederende film, maar misschien ook wel wild en agressief.” Dat is hoe filmdocent Mark System Crasher beschrijft in zijn filminleiding die gisteren online verscheen. System Crasher is een aangrijpende dramafilm over het getraumatiseerd negenjarige meisje Benni die door een jeugdtrauma worstelt met paniekaanvallen en agressief gedrag en daarmee pleeggezinnen en hulpverleners tot wanhoop drijft. Kijk de inleiding van Mark terug op ons YouTube-kanaal en kijk vervolgens de film op Picl.

V.A. DO 16 APR – INLEIDING DOOR MARK BIJ J’ACCUSE
“We moeten het hebben over Polanski” stelt filmdocent Mark in zijn introductie van de Picl-première J’accuse. Donderdag 16 april om 18.00 uur verschijnt deze inleiding als ‘LUX bij je thuis’ #5 online. Daarin vertelt Mark alles wat je moet weten over het rumoerige leven van Polanski, maar ook over zijn nieuwste meesterwerk J’accuseJ’accuse vertelt het verhaal van de Dreyfus-affaire, die gedurende twaalf jaar Frankrijk verscheurde; Kapitein Dreyfus werd in die periode beschuldigd van spionage. Polanski vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Kolonel Picquart. Picquart ontdekt dat bewijzen tegen Kapitein Dreyfus vervalst zijn en zet alles op alles om de eer van Dreyfus te herstellen. De inleiding van Mark is te zien op ons YouTube-kanaal en J’accuse is vanaf donderdag exclusief te zien op Picl.

VR 17 APR – ONLINE FILMQUIZ
Aanstaande vrijdag is het weer tijd voor De Grote Movie Machine Filmquiz. De filmquiz zoals je hem gewend bent, maar dan online. Eén van de pittigste filmquizen die er is, gepresenteerd door quizmaster Constant Hoogenbosch. Trommel je filmvrienden op en doe mee! De quizvragen worden gesteld op basis van filmfragmenten, audiofragmenten van quotes en filmmuziek, verdraaide filmposters, trivia en anekdotes. Er zijn open en multiple choice vragen (een gokje wagen kan dus ook werken) en de vragen komen zowel uit arthouse als commerciële films uit heden, verleden en alle windstreken. Je kunt alleen of in een team spelen en deelname is gratis (je mag natuurlijk altijd een vrijwillige donatie doen). Online check-in vanaf 20.00 uur op Facebook, om 20.30 uur start de quiz. Houd het Facebookevenement in de gaten voor meer informatie!

ONLINE FILMDATE; DE FILM FLIRT!
Het vinden van iemand met gedeelde interesses is ingewikkeld als je alleen nog nieuwe mensen ziet in de supermarkt. Op date gaan is misschien nóg ingewikkelder als je anderhalve meter afstand moet houden. Daarom presenteren wij Film Flirt – Corona-editie; online op filmdate! Wij selecteren op basis van jouw filmvoorkeur een leuke match voor je. Vervolgens kijk je deze film online en daarna kun je gezellig digitaal kletsen met jouw date. Om mee te doen kun je vóór donderdag 23 april een mail sturen naar [email protected] met daarin jouw filmvoorkeur (Jumbo / La Belle Epoque / Greta / Portrait de la jeune fille en feu), je leeftijd en met wie je zou willen daten (man/vrouw/overig). Na de 23e nemen we contact met je op over verdere details, zoals de datum.

Houd onze website en sociale mediakanalen FacebookInstagram en YouTube in de gaten voor meer online programma’s, data en andere updates!

FILMS EN PREMIÈRES – Picl blijft populair! Het online filmplatform werd weer door honderden filmliefhebbers bezocht. Ook deze week hebben we weer een top 5 voor jullie en… een exclusieve Picl-première!

Het historische drama J’accuse van Roman Polanski gaat aankomende donderdag in première op Picl. J’accuse vertelt het verhaal van de Dreyfusaffaire, dat gedurende twaalf jaar Frankrijk verscheurde, vanuit het standpunt van Kolonel Picquart. Picquart ontdekt dat bewijzen tegen Kapitein Dreyfus vervalst zijn en zet alles op alles om de eer van Dreyfus te herstellen. Vanaf donderdag 18.00 uur kun je ook een inleiding bij de film door filmdocent Mark kijken op ons YouTube- kanaal.

XIMEI NOG MAAR ENKELE DAGEN TE ZIEN
Helaas verdwijnen er af en toe ook mooie films van ons Picl-kanaal, zoals Ximei; een film die de moeite waard is om nog stel even te kijken! Deze ontroerende documentaire gaat over een Chinese aidsactivist. Ze wordt gedreven door compassie, optimisme en een ongelooflijke strijdbaarheid, maar is dat genoeg onder druk van intimidatie, tegenwerking en ziekte?

TOP 5 OP PICL DEZE WEEK
De top 5 best bekeken films van afgelopen weekend is redelijk constant, al moest Oscarwinnaar Parasite plaatsmaken het hartverscheurende For Sama; de publiekswinnaar van IDFA en filmfestival van Cannes over het oorlogsgeweld in Syrië. De rest van de top 5 bestaat uit: de nostalgische Franse liefdesfilm La Belle Époque, het explosieve Les Misérables over rellen in Parijse banlieus, de feelgoodfilm Hors Normes van de makers van Intouchables en de korte animatiefilm Mind My Mind van de Nijmeegse Floor Adams.

HOE WERKT PICL?
1. Kies hier de film die je wilt kijken.
2. Reken af (via iDEAL, Creditcard, Paypal of Apple Pay).
3. Start de film (48 uur te bekijken).

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden