sluit
wo 22 apr

Thuisblijftips #5

Een bezoekje aan ons zit er vanwege de huidige coronamaatregelen voorlopig nog niet in. De online initiatieven blijven echter binnenstromen! Ook deze week hebben we een aantal nieuwe culturele thuisblijftips voor je op een rijtje gezet.

GENIET VAN DE KORTE FILM MET GO SHORT ONLINE
Go Short gaat door! Meer dan de helft van het originele korte film-aanbod is online te vinden. Ook de competities (met uitzondering van de VR-competitie) gaat door. Bekijk hier tientallen korte films en breng je stem uit!

FILMTIP: ARE YOU LISTENING
Are You Listening is een grijpende documentaire over de situatie in Bangladesh; elk jaar zorgen overstromingen ervoor dat de bevolking voortdurend bezig is met het herbouwen van wat steeds weer kapot gaat. In de documentaire laat filmmaker Kamar Ahmad zien wat de effecten zijn van deze situatie op het dagelijks leven van een jong gezin. Door zijn speciale manier van filmen voelt het alsof je meegesleurd wordt in een samenleving die op instorten staat. Deze documentaire is gratis te bekijken op IDFA.

MINI FILMOPDRACHTEN VOOR HET HELE GEZIN
Interesse in films maken? Probeer dan eens deze korte filmopdrachten van FilmHUB OOST. De opdrachten zijn gemakkelijk thuis uit te voeren en je hebt er geen filmmaak-ervaring voor nodig. Maak bijv. je eigen filmposter, verfilm een zin of schrijf een filmtitel in emoji’s.

DIGITALE RONDLEIDING DOOR MUSEUM HET VALKHOF
Het is de Nationale Museumweek. De museadeuren zijn gesloten, maar de verwondering laat zich niet stoppen. Haal musea in huis met online extra’s op nationalemuseumweek.nl. Daar vind je onder anderen een digitale rondleiding door het Valkhof Museum.

LUX BIJ JE THUIS – De online programmareeks waarmee we ons programma via diverse kanalen toch nog naar jou brengen. Deze week zijn er twee speciale programmapunten toegevoegd. Het eerste Film & Gesprek en de eerste editie van de debatreeks ‘De Beschouwing’.

FILM & GESPREK OVER AUTISME
Woensdag 22 april, organiseren we samen met filmfestival InScience een Film & Gesprek rondom de korte animatiefilm Mind My Mind van de Nijmeegse filmmaker Floor Adams. Mind My Mind is een prachtige handgetekende animatie over hoe je kan worstelen met autisme. We gaan in gesprek met Karin van den Bosch, een onderzoeker die zelf in het autistische spectrum valt. Kijk woensdag a.s. om 20.00 uur Mind My Mind op Picl en volg aansluitend het live nagesprek op het YouTube-kanaal van InScience.

ANDERE KIJK IN TIJDEN VAN CORONA
Hoe voelt het nu om te leven in tijden van corona? Hoe verandert deze situatie onze blik? Zondagochtend a.s. starten we met de reeks ‘De Beschouwing’, waarin we ons in een intieme digitale setting buigen over deze vragen. We onderzochten het afgelopen jaar met een bijzondere gespreksvorm hoe we ons verhouden tot grote thema’s zoals het bombardement op Nijmegen en de dood. Nu doen we dit, midden in de pandemie, online! Omdat we iedereen de ruimte willen geven om met aandacht te spreken én te luisteren is er een beperkt aantal plekken beschikbaar (max. 15 personen). Kaarten (€ 3,00) zijn verkrijgbaar via onze website.

ONLINE FILMDATE; DE FILM FLIRT!
In corona-tijden kan je niet zomaar op date gaan. Een filmdate bij ons in de zaal, om vervolgens na te praten in het café, zit er helaas tijdelijk niet in. Voor als je toch behoefte hebt aan wat alternatieve romantiek: schrijf je in voor de Film Flirt Corona-editie; online op filmdate! We hebben inmiddels al veel vrouwelijke kandidaten dus mannen: dit is jullie kans, schrijf je in! Wij selecteren op basis van jouw filmvoorkeur een leuke match voor je. Vervolgens kijk je deze film online en daarna kun je gezellig digitaal kletsen met jouw date. Om mee te doen kun je vóór donderdag 23 april een mail sturen naar [email protected] en vermeld daarin jouw filmvoorkeur (Jumbo / La Belle Epoque / Greta / Portrait de la jeune fille en feu), je leeftijd en met wie je zou willen daten (man/vrouw/overig). Na de 23e nemen we contact met je op over verdere details, zoals de datum.

FILMS EN PREMIÈRES – Via online filmplatform Picl kijk je de nieuwste arthousefilms en documentaires thuis. Deze week komen er vier nieuwe titels online, waaronder de exclusieve Picl-premières Days of Cannibalism en Blind Spot. Daarnaast zijn nieuw op Picl; Il Traditore en Mi Vida.

De western-achtige documentaire Days of Cannibalism gaat over de nieuw ontstane relatie tussen China en Afrika. De komst van nieuwe pioniers – economische migranten uit China – heeft de machtsbalans in Lesotho (Zuid-Afrika) overhoopgegooid. Blind Spot is een Noors drama over een gezin dat worstelt met hevige verwijten. Het Italiaanse drama Il Traditore gaat over het waargebeurde verhaal achter het Maxi-proces (1986-1992) tegen de maffia in Palermo. Vrijdag a.s. komt Mi Vida op Picl, over de 63 jarige Lou (Loes Luca) die besluit haar leven over een andere boeg te gooien en te verhuizen naar Spanje.

TOP 5 BEST BEKEKEN FILMS DEZE WEEK
De top 5 best bekeken films van afgelopen weekend: de nostalgische Franse liefdesfilm La Belle Époquehet explosieve Les Misérables over rellen in Parijse banlieus, de feelgoodfilm Hors Normes van de makers van Intouchables, de korte animatiefilm Mind My Mind van de Nijmeegse Floor Adams en het hartverscheurende For Sama; de publiekswinnaar van IDFA en filmfestival van Cannes over het oorlogsgeweld in Syrië

FILMTIP: HONEYLAND
Onze collega Geertje van de FilmHUB tipt Honeyland“Een prachtige documentaire over de omgang met de natuur en met elkaar. Een inkijkje in het bijzondere leven van bijenhoudster Hatidze. Leerzaam. Indrukwekkend. Een prachtige reis. En zoals Haditze zegt: ”Neem de helft van de honing, en laat de andere helft voor de bijen.””

HOE WERKT PICL?
1. Kies hier de film die je wilt kijken.
2. Reken af (via iDEAL, Creditcard, Paypal of Apple Pay).
3. Start de film (48 uur te bekijken).

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden