sluit
vr 27 mrt

Thuisblijftips #1

Helaas zit een bezoekje aan ons er vanwege de huidige coronamaatregelen voorlopig nog niet in. Maar online is er meer dan genoeg te doen! We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

FILMTIPS & PREMIERES – Je hoeft ons gelukkig niet helemaal te missen en kunt online blijven genieten van onze (nieuwste) films en documentaires! Op filmplatform Picl hebben we bijna 70 titels voor je klaarstaan.

TOP 5 BEST BEKEKEN 
Met deze week in de top 5 best bekeken: de hartverscheurende documentaire For Sama, de korte animatiefilm Mind My Mind van ‘onze’ Nijmeegse Floor Adams, het IJslandse drama A White, White DayPortrait de la jeune fille en feu over een onmogelijke liefde en Woody Allens vijftigste film A Rainy Day in New York.

NIEUW DEZE WEEK
Daarnaast zie je vanaf vandaag de explosieve film Les Misérables over rellen in de Parijse banlieus en de nostalgische Franse film La Belle Époque. Bovendien is sinds vandaag de eerste Picl-release een feit: het Belgische liefdesdrama Jumbo, over de relatie tussen een vrouw en een kermisattractie, beleeft zijn online première. “Een verrassend tedere coming-of-age”, aldus Filmkrant.

TIP – SYSTEM CRASHER
Moeite met kiezen uit alle titels op Picl? Onze programmeur Linda tipt: de Duitse Oscarinzending System Crasher. “System crashers worden ze genoemd. Kinderen die ouders en hulpverleners tot wanhoop brengen. Misschien niet de eerste film die je er uit pikt als je op zoek bent naar wat afleiding, maar doe dat vooral wel. Een ijzersterke film met een geweldige rol van Helena Zengel als de jonge Benni.”

HOE WERKT PICL?
1. Kies hier de film die je wilt kijken.
2. Reken af (via iDEAL, Creditcard, Paypal of Apple Pay).
3. Start de film (48 uur te bekijken).

FILMFESTIVALS GAAN ONLINE
Ook de filmfestivals maken er het beste van en gaan online. Zo komt Go Short 2020 – dat eigenlijk woensdag zou starten – samen met andere geannuleerde filmfestivals wereldwijd met My Darling Quarantine, waar welke week zeven korte films op verschijnen. Documentairefestival IDFA trekt de archiefkast open en biedt online heel veel mooie documentaires uit de IDFA-collectie aan. En ook de kids worden in deze coronatijden natuurlijk niet vergeten: Cinekid stelt diverse familiefilms beschikbaar via Picl, zoals De Grote Boze VosMijn bijzonder rare week met Tess en De beroemde bereninvasie van Sicilië.

VOOR THEATERLIEFHEBBERS – Ook de theatermakers, producenten, muzikanten en dansers zitten niet stil en zorgen zij er met oud én nieuw materiaal voor dat wij in onze dagelijkse portie cultuur worden voorzien.

ORKATER & CHILL
Orkater is voor de maanden maart, april & mei de streamingdienst Orkater & Chill begonnen. Dagelijks plaatsen zij een registratie van een voorstelling uit hun archief online (rond 15.00 uur).

BERICHTEN UIT DE BUNKER
Collectief Het Paradijs maakt met Berichten uit de bunker een eclectisch sketchprogrammareeks op basis van samenwerkingen en actualiteiten van die dag, opgenomen vanuit Theater Bellevue in Amsterdam. Terug te kijken op YouTube.

CINEDANS WEB
Het festival Cinedans presenteert van 25 t/m 29 maart – wanneer het festival zou plaatsvinden – op de website een selectie van het festivalprogramma, met bijzondere dansdocumentaires en exclusieve filmvertoningen (te bekijken t/m 30 maart).

THEATER ROTTERDAM
Op de website van Theater Rotterdam kun je registraties van oude voorstellingen en documentaires bekijken en podcasts luisteren.

TONEELSCHUUR PRODUCTIES & ELINE ARBO
Afgelopen woensdagavond was de videopremière van Het lijden van de jonge Werther van Toneelschuur Producties & Eline Arbo (Winnaar BNG Bank Theaterprijs 2018 én Toneelkijkerprijs 2017/18) op Facebook. Een absolute must-see!

HET ZUIDELIJK TONEEL & FRANK LAMMERS
Zondag was ‘huiskamer-editie’ van de monoloog Marx van Frank Lammers & Het Zuidelijk Toneel te zien op Facebook. Heb je het gemist of wil je het nog eens zien? De voorstelling is op Facebook terug te kijken.

MUGMETDEGOUDENTAND
Vanaf vrijdag 3 april is de nieuwe, komische dramaserie ‘Koppensnellers’ van o.a. Mugmetdegoudentand, met Lineke Rijxman, Joan Nederlof, Jack Wouterse, Tim Linde, Rosa van Leeuwen en Nazmiye Oral, 8 weken lang te zien bij AVROTROS op NPO 3.

VOOR DE HELE FAMILIE – Onze educatie-medewerkers Esther en Linde hebben (online) tips voor de hele familie op een rijtje gezet. Leuke dingen om te bekijken, maar ook tips om lekker zelf mee aan de slag te gaan!

WAT KIJK JIJ NOU?
Wat zie je nou eigenlijk als je film kijkt? In de webserie ‘Wat kijk jij nou?’ duikt Sosha van Schooltv in de wereld van film. Geluid, montage, acteren… Sosha vertelt je er alles over in deze online filmpjes. Laagdrempelig, informatief en leuk!

DE BIEBBOYS
Het is ook stilletjes bij onze buren, in de bibliotheek. Kasten vol boeken maar geen kinderen om ze te lezen. Daarom nemen de BiebBoys je iedere schooldag virtueel mee de bieb in en hebben ze een toffe uitdaging voor jou (voor kinderen uit groep 6 t/m 8). In een van de afleveringen die binnenkort online verschijnt, komen ze ook even bij ons langs!

LEGO MOVIE MAKEN
Wil je zelf aan de slag en bijvoorbeeld een animatie met Lego maken? Dat kan! Download dan de (gratis) app op je smartphone of tablet en ga meteen aan de slag. Bouw zelf een decor van Lego en breng de poppetjes tot leven in jouw eigen LEGO MOVIE (adviesleeftijd: 8+).

STOP MOTION-FILM MAKEN
Liever je eigen stop motion-film maken? Je kunt alles gebruiken: klei, tekeningen, speelgoed of andere dingen die je in huis hebt liggen! Download de (gratis) app Stop Motion Studio op een smartphone of tablet en laat je creativiteit de vrije loop. Op zoek naar goede voorbeelden? Bekijk dan eens dit filmpje van het Klokhuis.

THEATERGROEP KWATTA
Liefhebber van theater? Neem dan vooral een kijkje op de website van Theatergroep Kwatta. Zij delen via hun website een reeks jeugdtheatervoorstellingen, theatereducatie en ander Kwatta-lekkers!

CINEKID-FILMS VIA PICL
Via Picl – onze online filmzaal – kun je diverse familiefilms bekijken, waaronder o.a. De Grote Boze Vos. Op en rond een boerderij op het platteland spelen zich drie hilarische verhalen af, die de dieren voor grote uitdagingen stelt.

NOG MEER CULTURELE THUISBLIJFTIPS?!

Bekijk hier onze culturele thuisblijftips #2 en culturele thuisblijftips #3

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden