sluit
do 8 apr

TOPICS

Toneelgroep Oostpool en LUX Nijmegen introduceren ‘TOPICS’: vier gespreksavonden waarin we mechanismes van macht onderzoeken. De eerste editie vindt plaats op vrijdag 16 april, onderdeel van Oostpool Stream.

De afgelopen jaren zijn meerdere machtige individuen hun positie kwijtgeraakt als gevolg van hun gedrag en ook grote en bekende instituten liggen regelmatig onder een vergrootglas vanwege een problematische cultuur. Oostpool heeft dit ook zelf ervaren en wil van dit verleden leren. De kennis die we hierbij opdoen en de vragen die opgeroepen worden tijdens dit leerproces willen we delen met de buitenwereld.

Het doel van ‘TOPICS’ is meer bewust te worden van hoe zoiets complex als macht werkt. Een zoektocht naar kennis met een sterk gemeenschappelijk karakter: hoe kunnen we tot nieuwe inzichten komen en zo iets leren over hoe we als individu en als samenleving op een gezonde manier met machtsverhoudingen om kunnen gaan?

TOPICS: een ‘openbare leerschool’ over macht, bewustwording en voortschrijdend inzicht. Voor iedereen die geïnteresseerd is in machtsmechanismen in brede zin.

TOPICS #1

Tijdens deze eerste avond bepalen we de kaders voor ons onderzoek: hoe leer je eigenlijk over macht? Hoe praat je erover? Wat het betekent het om macht uit te oefenen en wat betekent het om macht te ondergaan? Macht is vrijwel altijd aanwezig in sociale situaties, ook als we ons daar niet bewust van zijn. Veel mensen menen dat ze macht willen uitoefenen maar hoe zit het eigenlijk met de verantwoordelijkheid die daarbij komt?

Te gast zijn experts op het gebied van machtsverhoudingen die geïnterviewd zullen worden door onze gespreksleider Lema Salah. TOPICS geeft ruimte aan zowel theoretische kennis als aan persoonlijke ervaringen. Onze procesbegeleider Glenn Helberg zal gedurende de avond de focus bewaken en tevens analyseren welke machtsmechanismen er zijn tijdens onze eigen gesprekken.

De eerste editie van TOPICS is op vrijdag 16 april om 20.15 uur live te zien via Oostpool Stream. Tijdens deze livestream heeft het publiek de gelegenheid om zelf vragen in te dienen. Koop hier kaarten

De serie TOPICS is een programma van Oostpool in samenwerking met arthouse LUX.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?