sluit
di 25 mei

Verwacht: nieuwe voorstelling LeineRoebana

We kijken ernaar uit dat we weer publiek mogen ontvangen, en zoals het ernaar uitziet kan dat weer in juni! Deze week kondigt LeineRoebana haar nieuwe tournee van ‘The Greenhouse Dances’ aan. In juni bij ons te zien!

LeineRoebana maakt uiteenlopende, internationaal gewaardeerde voorstellingen. Met sterren uit de klassieke muziek of een gamelanensemble. Met metal of met zangers. Maar altijd met bijzonder resultaat. Sommige voorstellingen zijn theatraal, speels of vurig, andere leggen de nadruk op pure dans, dan weer zijn het indrukwekkende bouwsels van disciplines. Dans is voor het duo een fysieke vorm van denken, om zich te verhouden tot de wereld om ze heen.

De oude Grieken hadden het al door: het lot in eigen handen nemen kan leiden tot grenzeloze zelfoverschatting. In The Greenhouse Dances steekt hoogmoed de kop weer op, ingefluisterd door een duivels charmante slagwerker. Het toneel plooit zich naar de klanken van componist en pianist Lorenzo Pagliei. Zijn geluidsontwerp creëert ruimtes met uitvergrote alledaagse geluiden en klanken. Daarbinnen klinken breekbare, bezwerende melodieën en krachtige ritmes van de furieus spelende en dansende slagwerker Antonio Rubio Gutierrez. Lichamen bewegen onvermoeibaar door de ruimte. Altijd vooruit in een genadeloze estafette. Tot elkaar veroordeeld, bemonsteren zeven dansers onophoudelijk hun eigen bewegingen, die vorm en richting geven aan een veld van betekenis. Vastberaden lijkt het, doelgericht, en dan tóch weer zacht, weifelend en kwetsbaar. De ruimte bezwangerend met associaties, met de tijd als scherprechter van de wijsheid.

Meer informatie volgt binnenkort op lux-nijmegen.nl/podium.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?