sluit
ma 8 okt

Vier de herfstvakantie met Cinekid!

De herfstvakantie vier je met Cinekid, het leukste filmfestival voor kinderen! Tijdens Cinekid kijk je de nieuwste en meest bijzondere kinderfilms en kun je knutselen en spelen in de multimedia-speeltuin: het Kidslab.

Het thema is dit jaar ‘mediajungle’, dus veel films en activiteiten staan in het teken van dieren, de natuur, het bos of de zee. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd, zoals een opblijfavond met kinderklassieker Het Zakmes en een struintocht langs de Waal in samenwerking met De Bastei!

CINEKID
Cinekid is het grootste kindermediafestival ter wereld, dat tijdens de herfstvakantie in filmtheaters door heel Nederland georganiseerd wordt. Allerlei elementen die kinderen in de huidige mediawereld tegenkomen, krijgen hier een podium. Naast kwalitatieve films zijn er ook workshops en activiteiten voor kinderen. Met als doel de media-ontwikkeling van kinderen te begeleiden, hen met een kritische blik media te laten ervaren en hun wereldbeeld te verbreden.

CINEKID IN LUX
Van zaterdag 13 t/m zondag 21 oktober staat LUX geheel in het teken van Cinekid. Er draaien tijdens Cinekid negen verschillende kinderfilms. Het thema is dit jaar ‘mediajungle’, dus veel films staan in het teken van dieren, de natuur, het bos of de zee. Maar Cinekid is niet alleen maar films kijken; ook wordt er volop geknutseld en gespeeld in de multimedia-speeltuin: het Kidslab. Daarin kun je bijvoorbeeld met een virtuele auto over een zelfgemaakte racebaan rijden, de hoofdrol spelen in je eigen tekenfilm, of muziek maken met je handen.

KIDSLAB
Lang stilgezeten in zo’n donkere filmzaal? Van maandag t/m vrijdag is er ook buiten de zalen van alles te beleven! De theaterzaal van LUX is dan namelijk omgetoverd tot een gigantische multimediaspeeltuin; het Kidslab. Daar is niet alleen van alles te bekijken, maar vooral heel veel te dóén! Maak bijvoorbeeld je eigen stop-motion animatie, stap in de mini-studio en spreek een voice-over in, rijd rond in virtuele autootjes of kom wandelen in je eigen tekening.

SPECIALS
Opblijfavond met kinderklassieker Het Zakmes
Tot ’s avonds laat opblijven om een film te kijken? Bij Cinekid kan het! Op zondag- en dinsdagavond mogen kinderen in hun pyjama naar de bioscoop om de prachtige klassieker Het Zakmes te zien. Deze film, gemaakt in 1992, is gerestaureerd en wordt weer op het grote doek vertoond. In de film volgen we Mees’ zoektocht naar zijn oude vriendje Tim, die vroeger bij hem in de straat woonde maar nu verhuisd is. Mees heeft namelijk nog Tims zakmes, en is vastberaden het mes terug te geven; hij schrijft een brief, stapt op de trein en plaatst een advertentie in de krant, maar alles mislukt. Uiteindelijk besluit hij mee te doen aan een talentenjacht zodat hij op televisie komt… Zal het Mees lukken om Tim te vinden zodat hij het zakmes terug kan geven?
Adviesleeftijd: 6+, 90 minuten
ZO 14 + DI 16 OKT / 19.00 UUR

Van Wad naar Waal
De makers van De Nieuwe Wildernis hebben een nieuwe film gemaakt: WAD – Overleven op de grens van water en land. Tijdens Cinekid is een bezoekje aan deze film te combineren met een struintocht langs de Waal. Kijk eerst naar de nieuwe natuurfilm WAD (van de makers van De Nieuwe Wildernis) en leer alles over het Waddengebied. Ga daarna zelf op onderzoek uit in de natuur rondom Nijmegen. Onder leiding van een gids van De Bastei ga je met een kleine groep het natuurgebied De Stadswaard verkennen. Per rondleiding is er plek voor 20 personen.

Adviesleeftijd: 6+, ± 4 uur
WO 17 + ZO 21 OKT / 10.30*, 13.00 UUR
*alleen op woensdag

Kijkje achter de schermen
Heb jij altijd al willen weten hoe een bioscoop eigenlijk werkt? Hoe start je de film, zorg je dat het geluid het doet en dat de zaal donker genoeg is om de film te kunnen zien? Tijdens deze korte rondleiding door LUX neem je een kijkje achter de schermen! Help mee in de filmcabine en ontdek hoe een bioscoop (vroeger en nu) in elkaar zit. Toegang is gratis!
MA 15 + DO 18 okt / 16.00 UUR

Casting Berend Botje
Regisseur Mans van den Berg gaat een film maken over Berend Botje. Daarom is op donderdag 18 oktober het castingbureau NOBS samen met de regisseur aanwezig om een workshop casting te geven. Maar dit is niet zomaar een workshop; ze gaan namelijk écht op zoek naar acteurs voor de film. Kun jij goed toneelspelen of heb je altijd al in een film willen spelen? Zorg dan dat je erbij bent!
DO 18 OKT / 14.30 UUR

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden