sluit
di 8 okt

Vier Día de los Muertos

Ieder jaar viert de Mexicaanse gemeenschap de Día de Los Muertos. Waar de dood in Mexico in allerlei kleurrijke gedaantes door de steden danst, is deze bij ons zwart, treurig en afstandelijk, iets om bang voor te zijn. Waar komt dat verschil vandaan? Hoe is dit in andere culturen?

Waarom houden wij de dood op afstand, terwijl deze juist veel betekenis kan geven aan het leven nu? Kortom: hoe kan de dood ons verrijken, wanneer we er openlijk over na durven denken en erover praten met elkaar? Dit gaan we doen op Dia de Los Muertos op zaterdag 2 november.

PROGRAMMA ZA 2 NOV
12.00 – 16.00 uur Coco (kinderprogramma)
12.00 – 14.00 uur Met volle teugen. In gesprek over zinvol leven.
15.00 – 17.00 uur Rouwen en vieren. De dood in verschillende culturen.
17.30 – 20.00 uur Het laatste avondmaal
20.30 – 22.30 uur Jelena Kostic – (UN)BOUND & Naar Huis

COCO (KINDERPROGRAMMA)
In de kleurrijke animatiefilm Coco ontdekt Miguel de geschiedenis van zijn familie in het Land der Doden. Hoe denken kinderen in Nederland eigenlijk na over de dood? Na de film praten we tijdens een leuke knutselsessie samen na.
Dit kinderprogramma is geschikt voor kinderen van 8 – 12 jaar.

MET VOLLE TEUGEN – IN GESPREK OVER ZINVOL LEVEN
Zinvol leven. Wat is dat eigenlijk? En hoe helpt het besef dat ons leven eindig is daarbij? Het antwoord zal voor iedereen anders zijn, maar hoe kom je erachter wat het voor jou is? Deze middag buigen we ons in een intieme setting in de Mariënburgkapel over deze vragen. Luisteren naar elkaar staat hierbij centraal. We nemen de tijd om iedereen, die dat wil, te laten spreken zonder onderbreking. De rode draad van het gesprek is de kernvraag, van daaruit starten we.

ROUWEN EN VIEREN – DE DOOD IN VERSCHILLENDE CULTUREN
We weten allemaal dat ons leven eindig is, maar wat doet dat besef met ons? En wat kunnen we over de dood leren van andere culturen en overtuigingen? Aan de hand van grappige en ontroerende filmfragmenten gaan we samen met experts in gesprek over deze vragen.

HET LAATSTE AVONDMAAL
Onder genot van een driegangenmenu staan we stil bij wat ons leven betekenis geeft. In een sfeervolle restaurantsetting delen we onze herinneringen en proosten we op de toekomst! We nodigen je uit om een persoonlijk object mee te nemen dat voor jou een bijzondere waarde heeft. Dat mag in tastbare vorm, maar het hoeft niet. Aan de hand van deze objecten gaan we met de andere restaurant-gasten in gesprek over vragen zoals: Wat tekent jou als mens? En: Waar haal jij de meeste voldoening uit?

JELENA KOSTIC – (UN)BOUND & NAAR HUIS
Uniek interdisciplinair programma waarin dans en film versmelten. (UN)BOUND van choreograaf Jelena Kostić verbeeldt het leven als een onophoudelijke marathon waarin de mens (liefdes)relaties aangaat en zichzelf strategieën aanwendt om op de been te blijven. De ontroerende dansfilm Naar Huis (2018) combineert de poëtische danstaal van Kostić met de subtiele, natuurlijke cinematografie van regisseur Harrie Verbeek. Hierin verzamelen zich verschillende familieleden rond het sterfbed van vader Theo (Hans Dagelet). Lukt het ze om nader tot elkaar te komen en elkaar te steunen wanneer het erop aankomt?

KAARTEN
Combi-ticket (Met Volle Teugen + Rouwen en vieren + Jelena Kostic) € 27,50

Coco (kinderprogramma) € 6,00 t/m 12 jaar / € 10,00
Met volle teugen € 5,00
Rouwen en vieren € 7,50
Het laatste avondmaal (Diner & Gesprek) € 26,50
Jelena Kostic (Dans, Film & Gesprek) € 19,00

Het programma is gemaakt door LUX en Palliatieve Zorg Zuid-Gelderland en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Monuta.

Meer informatie: lux-nijmegen.nl/dia-de-Los-Muertos

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden