sluit

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit | De Nwe Tijd | Frascati Producties

De zaak Shell

De laatste mannelijke witte neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen zijn overal ter wereld aan de orde van de dag. Wat kunnen we doen om het tij te keren? “De Wit en Nuyens laten ons zien hoe verstikkend de milieucrisis is”, aldus de Theaterkrant.

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches van en interviews met Shell, ploegden beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms of buurmannen tijdens gesprekken over klimaatverandering. Ze willen weten welke beelden, argumenten en retoriek ervoor zorgen dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem. In ‘De zaak Shell’ komen al deze stemmen samen: van de twijfelende burger tot het door aandeelhouders gestuurde bedrijf en van de machteloze overheid tot de verslaafde consument. De voorstelling toont pijnlijk duidelijk hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij. “De Wit en Nuyens laten ons zien hoe verstikkend de milieucrisis is”, schreef Theaterkrant, die een voorbeschouwing zag.

OVER ANOEK NUYENS EN REBEKKA DE WIT
Anoek Nuyens en Rebekka de Wit zijn beiden schrijver en theatermaker. In 2017 maakten zij bij Frascati Producties Tenzij je een beter plan hebt (in coproductie met De Nwe Tijd, 2017) over de toenemende roep om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen. Dit project vormde de opmaat voor De zaak Shell.

INTERVIEW IN NRC
‘Nuyens: “Mensen vragen weleens: waarom maken jullie geen stuk over de liefde? Maar ik kan me nu geen liefdevollere voorstelling voorstellen dan over het klimaat: ik wil de aarde behouden, omdat ik er zo van houd.” Lees hier het volledige interview in het NRC.

  • De Wit en Nuyens laten ons zien hoe verstikkend de milieucrisis is
      Theaterkrant

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?