sluit

BERG&BOS

IN VREDE

Welke littekens heeft de oorlog achtergelaten? In Vrede is een hedendaagse voorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen uit een oorlog van vroeger en nu. Over de verbindende en verwoestende kracht van verhalen. Over de zoektocht naar identiteit.

Een man ontdekt op latere leeftijd zijn verborgen Joodse identiteit. Een onbekend familielid hield dit geheim en gaat daar een leven lang gebukt onder. Een bejaarde dochter leidt een teruggetrokken bestaan en zit zo de schuld van haar allang overleden ‘foute’ moeder uit. Een jonge man die in vrede is opgegroeid, raakt in paniek van de beladen oorlogsgeschiedenis van zijn huis. En daar doorheen loopt Nabil, die net is gevlucht uit een oorlog die vandaag woedt. Hij is op zoek naar zijn plek in een wereld, waar mensen 70 jaar oude wonden likken zonder dat ze hem lijken te zien.

MET ARABISCHE BOVENTITELING
Voor deze productie werkt het gezelschap samen schrijver/vertaler Nabil Nabo. Hij is gevlucht uit Syrië en via stichting On File in contact gekomen met Berg&Bos. Nabil heeft het stuk In Vrede vertaald naar het Arabisch. Om deze nieuwe Nederlanders mee te nemen in de voorstelling heeft het stuk Arabische boventiteling.
Maar Nabil staat ook model voor het Syrische personage in het stuk. Zijn ervaringen over hoe het is om na een vlucht aansluiting proberen te vinden in een nieuwe samenleving, vormen de basis voor één van de verhaallijnen uit het stuk. Een verhaallijn dat de recente oorlogen en de nieuwe Nederlanders die wij de afgelopen jaren hebben verwelkomt representeert.

BERG&BOS
Acteur Maurits van den Berg en auteur Rik van den Bos vormen samen BERG&BOS. Sinds de eerste samenwerking op Toneelschool Utrecht ontwikkelden zij zich bij Atelier Oerol, waar ze hun eigen signatuur vonden. Daarna maakte ze bij Bellevue Lunchproducties de korte voorstelling Drive In (2014). Het leverde een geslaagde voorstelling, vier-sterrenrecensies, een artistieke stap voorwaarts en een nominatie voor de BNG nieuwe theatermakerprijs op. De tweede zaalvoorstelling is Een coming of age voor bejaarden (2016). Dit is de eerste samenwerking met producent Theaterzaken Via Rudolphi en in regie van Eva Line de Boer. De voorstelling werd lovend ontvangen door pers en publiek en leverde een nominatie voor de Taalunie Toneelschrijfprijs op. Nu is Berg&Bos terug met In Vrede, wederom in samenwerking met Theaterzaken Via Rudolphi en in regie van Eva Line de Boer.

Rik van den Bos over In Vrede:
In Vrede is een voorstelling over de verwoestende én verbindende  kracht van verhalen; verwoestend wanneer verhalen verdraaid of vanuit één overheersend perspectief worden verteld, en verbindend als grote verhalen worden doorverteld en alle vertellers aan het woord kunnen komen.”

tgbergenbos.nl/ #mooiewoorden #oorlog&vrede

 • De tekst van Van den Bos is poëtisch en geraffineerd opgebouwd. Langzaam maar zeker komen de puzzelstukjes op hun plek te liggen. ‘In Vrede’ is een gedragen voorstelling, licht van toon, die laat zien hoe het verleden doorwerkt op het nu.
   Haarlems Dagblad
  • Verbonden door oorlog in prachtige mozaïekvertelling
   Scenes
  • Waardig en indrukwekkend gebracht: met een mooi ritme, prettig veel ruimte voor de vertelling, spannend vormgeving met een twist en goed spel.
   Volkskrant
  • Berg & Bos’ oorlogsverhaal golft naar climax in het nu.
   Dagblad van het Noorden
  Attend

  De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?