sluit

Via Berlin & Berlage Saxophone Quartet

Breaking the Silence

Breaking The Silence is het liefdesverhaal van een vrouw onder het juk van een dictatoriaal regime.

Haar man is verdwenen. Hij was een begenadigd en dwarse componist, de vrouw een talentvol celliste in dienst van het regime. Wanneer de man op een dag spoorloos verdwijnt, begint de vrouw een koortsachtige en gevaarlijke zoektocht die haar dwars door hun verleden voert. Heeft haar man haar verraden? Is hij slachtoffer van het systeem? Wat is er in de loop der jaren tussen hen veranderd? Via muziek van Sjostakovitsj en oude tape-opnamen probeert zij de gebeurtenissen te reconstrueren wat uiteindelijk haar leven ingrijpend zal veranderen.

De muziek van Sjostakovitsj en Ligeti wordt speciaal bewerkt voor het Berlage Saxophone Quartet. Peter Vigh schrijft nieuwe composities voor taperecorder waarin tekst en instrumentarium met elkaar verweven zijn.

Na de voorstelling gaan we in gesprek over de verschillen (en overeenkomsten) tussen een dictatuur en onze ‘vrije samenleving’. In dit uitgebreide verdiepingsprogramma genaamd De Ontmoeting gaan artistiek leider Dagmar Slagmolen en componist Peter Vigh in gesprek met prominenten en jonge denkers uit de wereld van filosofie, wetenschap, kunst en politiek. De Ontmoeting biedt verdieping op de inhoud van de voorstelling en geeft inzicht in het maakproces.

In deze Ontmoeting gaan we in gesprek met theoloog Szabolcs Vigh, een levende getuige van de historische gebeurtenissen in Centraal-Europa in de twintigste eeuw. Aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen gedurende zijn leven in Budapest onder het communistisch regime en de Hongaarse Opstand in 1956 reflecteren we samen op de voorstelling. Hoe verhoudt de voorstelling zich tot het communistisch Hongarije o.l.v. de Sovjet-Unie?

www.viaberlin.nl

  • Regisseur Ria Marks en decorontwerper Michiel Voet zorgen gelukkig voor krachtige theatertaal, die van de voorstelling muzikale beeldende kunst maakt.
    THEATERKRANT

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden