sluit

BOG. & Het Zuidelijk Toneel Bijgeboekt

BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren

BOG. maakt het tweede deel van hun levenswerk over het leven. Net als voor de eerste voorstelling, verzamelt BOG. voor het maken van BOG. 2 ervaringen van verschillende mensen, van uiteenlopende levens. Ze doen een tweede poging het leven te herstructureren.

Tien jaar geleden maakten Lisa Verbelen, Sanne Vanderbruggen, Judith de Joode en Benjamin Moen de voorstelling BOG. Een poging het leven te herstructureren. Een voorstelling waarin ze het gehele leven en al haar vertakkingen probeerden te vatten en de voorstelling die de groep haar naam gaf.

In 2013 deden ze, als vier twintigers, vanuit een gedeeld verlangen naar overzicht een eerste poging om in één voorstelling het gehele leven te herstructureren. Van geboren worden tot sterven, van zelf je eerste huisdier begraven tot vanachter het raam je kleinkinderen uitzwaaien. De voorstelling ging in première en voor even leek het klaar, maar direct daarna begon het te knagen. Dit was slechts één manier om dit leven te vatten. Om werkelijk iets te vangen van dat ding wat wij ons ‘leven’ noemen, namen ze een radicale keuze. BOG. besloot om elke tien jaar een nieuwe voorstelling te maken, iedere tien jaar een nieuwe poging te doen, totdat de laatste van hen de laatste adem zou uitblazen.

In 2023 is het zover. Exact tien jaar na hun debuut presenteert BOG. het tweede deel van hun levenswerk over het leven. In een veranderde wereld, met verouderde lijven, geboren kinderen, gestorven familieleden en gekantelde perspectieven doen vier dertigers een nieuwe poging het leven te herstructureren. Het verlangen naar overzicht verdween en de wil om transformaties in kaart te brengen diende zich aan. In een muzikale, talige voorstelling verliest BOG. zich in de veelheid van het bestaan en zoekt zij naar nieuwe structuren in dit altijd veranderende leven.

Over de voorstelling BOG. 2

Net als voor de eerste voorstelling, verzamelt BOG. voor het maken van BOG. 2 ervaringen van verschillende mensen, van uiteenlopende levens. In 2013 waren dat zo’n vijftig mensen uit hun nabije omgeving, inmiddels heeft BOG. een bijna vierhonderd mensen tellend ledenbestand. De antwoorden van de leden op hun vragen omtrent een bepaald thema gebruiken de makers als inspiratie voor een nieuw werk. Met haar voorstellingen wil BOG. verbindingen leggen tussen het algemene en het specifieke, het dagelijkse en het uitzonderlijke, het persoonlijke en het universeel menselijke.

Je hoeft geen kennis van BOG. 1 te hebben om BOG. 2 te kunnen zien.

Over BOG.

BOG. is de collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen, dramaturg Roos Euwe, zakelijk leider Anne Baltus, PR-medewerker Frédérique Donker en zakelijk assistent Eva Banning. Vanuit de overtuiging dat we moeten zoeken naar wat ons als mensen bindt zonder de waarde van het verschil uit het oog te verliezen, maakt BOG. compromisloos, eigenzinnig en open theater voor de zoekende mens anno nu.

Doneer jouw ervaringen voor de nieuwe voorstelling van BOG.

Was jij tien jaar geleden getuige van de voorstelling BOG. een poging het leven te herstructureren? In deze voorstelling namen de net afgestudeerde twintigers van BOG. het leven onder de loep. Voor even leek hun missie klaar en af, maar al snel begon het te knagen: net als het leven kon deze voorstelling nooit echt ‘af’ zijn. Ze namen zich voor om elke tien jaar een nieuwe poging te doen het leven te herstructureren. Waar ieders levensloop hen ook mocht brengen, elke tien jaar zouden ze weer bij elkaar komen om de voorstelling opnieuw te schrijven, tot de laatste van hen de laatste adem zou uitblazen. Dit jaar maken de vier dertigers de balans op in de voorstelling BOG. 2. Ze beginnen met een witte bladzijde en schrijven het leven opnieuw uit. Voor het schrijven van de tekst verzamelt BOG. ervaringen van verschillende mensen, experts van het leven (jullie dus!), door middel van drie vragen.

 Meld je aan voor het ledenbestand van BOG. of beantwoord als niet-lid deze vragen voor BOG.2 door dit formulier in te vullen. https://bogcollectie.com/bog-2-vragen/ 

 • Het bijzondere is dat dit theater nadrukkelijk geen persoonlijk onderwerp heeft. Het gaat over ons allemaal. (…) Met alleen het woord als wapen maakt BOG. swingend muziektheater. Als toeschouwer zit je op het puntje van je stoel om het allemaal mee te krijgen. Resultaat is een nauwkeurige artistieke analyse van menselijk gedrag in onze zoekende, onzekere samenleving.
   Jury BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2015
  • BOG.2 vangt de essentie van het dertigersleven met een sfeervolle avond
   De Volkskrant
  • BOG.2 maakt het gewicht van tien verstreken jaren sterk voelbaar.
   NRC
  • Lief, open, maf, gênant, verdrietig en misschien soms helemaal niet nieuw, maar niettemin indringend; anders bekeken, poëtisch verwoord en ook weer hoopvol.
    Theaterkrant
   • Alles klopt en de aandacht blijft voortdurend gevangen
     Brabant Cultureel

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?