sluit

Booi Kluiving | De Nieuwe Oost & Feikes Huis

De Memers

De Memers is een ode aan al die typerende plaatjes online; memes. Na KEK (2018) en Let’s Play (2020) komt Booi Kluiving opnieuw met een voorstelling over internetcultuur.

Een voorstelling over de kunst van het memen

Kluiving onderzoekt deze grappige plaatjes die zich razendsnel verspreiden via reddit, facebook en instagram en maakt de vertaalslag naar het theater.Laat je meevoeren in de wonderlijke wereld van memes: van politieke tot wholesome memes, en van relatable tot edgy dank. Een voorstelling voor doorgewinterde shitposters én voor mensen die nog uit het analoge tijdperk komen.

De Memers is een queeste van helden en anti-helden binnen het koninkrijk dat we Het Internet noemen. Waarin creativiteit en digitale mogelijkheden strijden tegen censuur en controle. Het theater wordt een digitaal-analoog lab waarin geknipt en geplakt wordt maar ook fysiek gespeeld en digitaal gecreëerd. De Memers maakt de typische dynamiek van constante deconstructie, transformatie en verspreiding van creatieve content (zoals de meme) op het internet zichtbaar. Met De Memers creëert Booi een eigenzinnig avontuur in zijn ‘digitale Memesphere’ op de theatervloer.

“Na KEK (2018), weet Kluiving ook nu weer zijn fascinatie voor online subculturen en gebruiken naar een helder doorgevoerd theatraal concept te vertalen. Daarachter schuilt een universele exploratie over betekenis geven en betekenisvol zijn.” – Sander Janssen  Theaterkrant over Let’s Play.

Over Booi Kluiving

Booi Kluiving (Amsterdam, 1994) studeerde in 2018 af aan de Toneelschool Arnhem. Hij maakt theater over digitale cultuur en al haar subculturen en niches. Vanuit zijn persoonlijke fascinatie onderzoekt hij de communicatie in deze werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. Hierbij zoekt Kluiving ook naar nieuwe vormen van vertelling en gebruikt hij elementen die hij in deze online werelden aantreft. In 2018 maakte hij de voorstelling KEK: een voorstelling over de internetgeneratie die zich niet begrepen voelt. In 2020 maakte hij de voorstelling Let’s Play, waarin hij via games de betekenis van spel onderzocht.

 • Mede door het schaamteloze, nerdy spel van Lindsay Zwaan, Maurice Vonk, Brent de Vries en Wieke van Rosmalen is de grapdichtheid behoorlijk hoog.
   NRC
  • De memedichtheid ligt zo hoog dat je je aan het einde van de voorstelling een beetje verdoofd voelt, zoals je eigenlijk ook hebt na een uurtje scrollen op Instagram/Reddit/TikTok. Chapeau.
    Het Parool
   Attend

   De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?