Isotopia is liefdevol en indringend (sciencefiction)theater, dat bijna ongemerkt steeds meer over de hedendaagse wereld lijkt te gaan, waarin dans en theater worden gecombineerd. Regisseur Liliane Brakema zet in haar werk een sterke beeldtaal tegenover een bestaande tekst. Met Ali-Ben Horsting en Wendell Jaspers in de hoofdrol.
De voorstelling is lovend ontvangen, door zowel bezoekers als de pers (Trouw ★★★★★ Volkskrant ★★★★ NRC ★★★★ Telegraaf ★★★★).
Europa 2034 – Door een ongekende crisis raken Valerie en Bas hun baan, huis en hoop kwijt. Net als veel anderen zijn ze in de steek gelaten door de samenleving en wonen ze in hun auto, op de vlucht voor schuldeisers.
Wanneer ze onverwacht de kans krijgen een nieuwe start te maken in de idealistische samenleving Isotopia, afgeschermd van de boze buitenwereld, grijpen ze die met beide handen aan.
Hun nieuwe leven begint als een droom, maar ontwikkelt zich langzaam tot een angstaanjagende nachtmerrie. Bas en Valerie raken verstrikt in een beklemmend systeem, waarin je continu in de gaten wordt gehouden en niets is wat het lijkt. Wie zijn daders en wie zijn slachtoffers?
In Isotopia (een samentrekking van isolatie en utopia) wordt een nieuwe, ideale wereld geschapen, waar iedereen gelijk is. Het project begint als een droom, maar ontwikkelt zich gaandeweg tot een angstaanjagende en beklemmende omgeving. Bas en Valerie raken langzaam verstrikt in een systeem dat zij zelf in stand houden. In tekst, beeld en beweging delen ze hun herinneringen aan de gruwelen met het publiek. Maar vertellen ze wel alles?
Isotopia is een indringend en menselijk sciencefiction verhaal in de stijl van Black Mirror, geïnspireerd op werken van Margaret Atwood en George Orwell en hedendaagse denkers als Bas Heijne en Ramsey Nasr.
Regisseur Liliane Brakema zet in haar werk een sterke beeldtaal tegenover een bestaande tekst. Met een wisselend team van mensen produceert zij met haar Stichting &Brakema (voorheen: Firma Ducks) voorstellingen. Daarnaast doet &Brakema onderzoek naar de combinatie van repertoire tekst met een fysieke bewegingstaal. Soms zelfstandig, soms in coproductie met het Noord Nederlands Toneel of Het Zuidelijk Toneel.
Met haar eigen gezelschap &Brakema Producties maakt ze sinds 2017 tourende producties. Als vaste gastregisseur is zij jaarlijks te zien bij het Noord Nederlands Toneel/Club Guy&Roni (NITE). Daarnaast regisseerde Brakema bij andere grote huizen zoals Theater Freiburg, NTGent, Schauspielhaus Bochum en Het Zuidelijk Toneel.