sluit

Burning Bridges

Hommage

Hommage is onderdeel van een reeks voorstellingen geïnspireerd door, en dienend als eerbetoon aan Jens van Daele. Een jaarlijks terugkerend prikkelend en inspirerend programma geïnitieerd door het collectief Burning Bridges. Met telkens een nieuwe inhoud, diversen kunstdisciplines en wisselende locaties.

Op 21 juni 2020 is artistieke inspirator, danser en choreograaf Jens van Daele op 48-jarige leeftijd overleden. Jens is onvergetelijk als danser, als maker en bovenal als mens. Voor het publiek en voor vele mensen waar hij voor en mee heeft gewerkt als danser en later als choreograaf. Wat hij achterlaat is een rijk en divers oeuvre waarin de harde, rauwe werkelijkheid en poëtische zeggingskracht hand in hand gaan.

Programma

Op deze allereerste Hommage-avond zie je de choreografie Stormlines. In 2017 gecreëerd door Jens van Daele en Patricia van Deutekom (levenspartner en danser/co-choreograaf Jens van Daele | Burning Bridges). Een choreografie over vrouwelijke kracht, doorzettingsvermogen, trots, verbondenheid en precisie. Gecreëerd en uitgevoerd door 7 jonge dansers, toenmalige derdejaars van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Op verzoek van Fontys Hogeschool voor de Kunsten heeft Patricia dit werk opnieuw ingestudeerd voor een nieuwe generatie dansers.

Naast Stormlines zal op deze avond ook Portrait de Jens gepresenteerd worden. Dit videodocument toont exclusieve beelden uit het werk van Jens van Daele en interviews met vier vrouwen die zijn leven en werk beïnvloed hebben: Patricia van Deutekom (danseres, muze en partner van Jens van Daele), Conny Janssen (artistiek leider van Conny Janssen Danst), Dorine Cremers (creatief producent, dramaturg en zakelijk leider) en Annette Embrechts (theater- en dansjournalist van de Volkskrant). Dit videodocument werd gecreëerd in opdracht van de Nederlandse Dansdagen en werd gemaakt door Leo van Emden en Vincent Wijlhuizen.

Tot slot vindt er een nagesprek op het toneel plaats met o.a. Patricia van Deutekom.

Achtergrond

Jens van Daele verwierf in zijn carrière als danser en choreograaf een eigen plek in de Nederlandse danswereld. Hij volgde de opleiding tot klassiek danser aan het Stedelijk Instituut voor Ballet te Antwerpen en begon zijn carrière in 1990 als danser bij het Ballet Royal Wallonië. Vervolgens danste hij bij Introdans, het Canadese O Vertigo Dance, Conny Janssen Danst, Rogie & Company en Club Guy & Roni. Vanaf 1999 begint hij met het maken van eigen choreografieën via Dansateliers, Lantaren-Venster en productiehuis De Nieuwe Oost. In 2008 besloot hij zijn danscarrière te beëindigen om zich volledig te richten op het maken van zijn producties voor zijn eigen gezelschap. De laatste jaren maakte hij zijn voorstellingen onder de naam Jens van Daele | Burning Bridges. Dit is een telkens tijdelijk collectief van artiesten – dansers, muzikanten, schrijvers, acteurs, dramaturgen e.a. – die bruggen slaan en ze ook weer kunnen verbranden. In 2004 werd hij op Festival Nederlandse Dansdagen onderscheiden met een Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie, voor zijn rol in Spring van Rogie & Company.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?