sluit

Charli Chung | Toneelgroep Oostpool & Frascati Producties

De Profundis | uit de diepte roep ik

Charli Chung is samen met Frascati en Toneelgroep Oostpool terug met wederom een theatrale vertaling van een literair meesterwerk. De Profundis | uit de diepte roep ik laat zien dat het werk van een homoseksuele historische figuur onevenredig van toepassing is op het nu.

Zoals Oscar Wilde in het schrijven van zijn brief een absolute vrijplaats vond, maakt Chung van het toneel zo’n zelfde ruimte. Een woedeverzamelplaats. Een biechtstoel waar alles luidop gezegd kan worden. Een plek waar de diepste en donkere gedachten het licht zien. Oscar Wilde’s De Profundis is een aangrijpende literaire getuigenis van een fatale en verboden liefde tussen twee mannen. De rebelse, zelfverklaard meesterlijke schrijver Oscar Wilde, veroordeeld vanwege zijn homoseksualiteit, schreef in 1897 vanuit de gevangenis één van de langste en meest urgente ‘liefdesbrieven’ ooit. Deze nooit verstuurde brief etaleerde zich zowel als een bittere klaagzang voor een verloren liefde als een loflied op vriendschap en vergeving.

Wilde beschrijft nauwgezet een even destructieve als verslavende passie. Liefde en haat, schoonheid en wrok, vrijheid en geloof vechten om voorrang. Het inzicht dat lijden het ware geheim van ons bestaan is, is het resultaat. Zonder schaamte of terughoudendheid beschrijft Wilde alle stadia van rouw, zijn woede, zijn pijn, zijn verlangen, de vergeving. De Profundis | uit de diepte roep ik is een mix van theater, dans, muziek en beeldende kunst. De verschillende disciplines benaderen de tekst van Wilde op de voor- en achtergrond als katalysator, predikant en louterend silhouet.

IN DIEPGEWORTELDE WOEDE SCHUILT DE HOOP TOT VERZOENING

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?