sluit

Christian Yav

Movements of Soul

Vanwege een blessure van een van de dansers is deze voorstelling geannuleerd. Kaartkopers worden per e-mail geinformeerd.

 

Choreograaf Christian Yav, oorspronkelijk afkomstig uit Congo, maakte zijn eerste werk in co-creatie met de Surinaams-Nederlands danser Sedrig Verwoert. Door de jaren heen werkte Yav samen met choreografen als Krisztina de Chatel, Dunja Jocic, Ryan Djojokarso, Loïc Perela en Conny Janssen. Ook nam hij als choreograaf en danser, deel aan Beyonce’s film BLACK IS KING. Voor Movements of Soul kiest hij er bewust voor om enkel met een video en titel te werken zonder uitgebreide omschrijving.

In 2007 begon Christian zijn liefde voor dans te ontwikkelen. Vijf jaar later deed hij mee aan So You Think You Can Dance. Na de show verliet hij onmiddellijk België om een versneld programma te starten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), waar hij in 2014 afstudeerde.

Medio 2018 begon hij zijn carrière als choreograaf. Het eerste werk THEY/THEM dat hij maakte samen met Sedrig Verwoert (genomineerd voor de VSCD-dansprijs voor de meest indrukwekkende dansprestatie) is een fysieke vertaling van emoties die worden opgeroepen door racisme, queerfobie en giftige mannelijkheid. Hierna creëerden Yav en Verwoert later in 2018 N****Swan. Een ode, geïnspireerd op Philopoemen van Rubens, die in première ging in Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam. Christian creëerde ook Piece of Cake in co-creatie met John Wooter en de studenten van de Universiteit van Amsterdam. In 2019 ontving het werk THEY/THEM de Leo Spreksel Award en de BNG Bank Dansprijs. In 2020 stond Yav in de ‘NRC TOP 101 lijst’ als aanstormend talent in de categorie Dans.

  • In hun duet over onderhuids racisme, giftige mannelijkheid en queerfobie leveren zij een belangrijke bijdrage aan de discussie over ongelijkheid.
      uit het juryrapport VSCD Dansprijs

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?