sluit

De Gemeenschap

Romp

Na de succesvolle komedie De Shakespeare Club bundelen regisseur Roy Peters en schrijver Rob de Graaf opnieuw hun krachten. In Romp toont het duo het leven door de ogen van een oude vrouw die gaat sterven, bitter maar op een grimmige manier ook vrolijk.

Oud zijn. In een bed liggen. Niet lang meer te leven hebben, maar nog zoveel willen doen. Boos zijn op de veranderende wereld. Het overkomt de vrouw (Karina Holla) uit Romp. Niemand zit nog op haar te wachten en er is bijna niets dat ze nog kan doen, op één ding na: praten. En dat doet ze hartstochtelijk. Naast haar bed zit een man (Gerardjan Rijnders). Hij luistert. Of niet? Misschien kent hij haar verhalen of wil hij ze niet horen. Pas als de vrouw eindelijk stilvalt, neemt hij het woord.

In een maatschappij waarin steeds meer en steeds langer levende ouderen zijn, richt De Gemeenschap zich deze keer op de mensen die een leven lang zelfstandig zijn geweest, maar aan wie nu niemand nog een boodschap heeft. Hun weg is doodlopend.

Zintuiglijk theater dat maatschappelijke vragen op een eigenzinnige en oneerbiedige manier aan de orde stelt.

www.degemeenschap.nu

 • De expressiviteit die Holla in haar stem legt is indrukwekkend. Ze maakt van die stem een al even beweeglijk en veerkrachtig instrument als ze altijd van haar lichaam heeft gemaakt. Omhoog en omlaag schietend, van schril naar fluisterend, van verwijtend naar verlangend. De tekst van Rob de Graaf zit vol prachtige metaforen.
  Theaterkrant
 • Karina Holla speelt in Romp een oude dame en maakt daarvan een huiveringwekkend goed optreden
  de Volkskrant
 • De mooie tekst van Rob de Graaf toont de enorme levenslust van een oude vrouw die weet dat de dood dichtbij is, maar daartegen in verzet komt ondanks de wetenschap dat dit zinloos is. Dat is indrukwekkend vooral omdat de tekst zo op het lijf geschreven is van de immer actieve Holla. Het afbrokkelende leven is fraai gereflecteerd in de projecties en het geluid op de achtergrond. Romp is een prachtige voorstelling.
  Scenes
 • Een sprekend hoofd en een zwijgende man. Kan je hier een voorstelling mee maken die mij gaat boeien? Schrijver Rob de Graaf en regisseur Roy Peters zijn hier meer dan goed in geslaagd
  Theaterparadijs

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?