sluit

De Gemeenschap

Strindberg en dal
#mooiewoorden

In Strindberg en dal, geïnspireerd op de #MeToo discussie, werkt een vooruitstrevende toneelgroep aan een opvoering van Dal in de mist, een drama van de Zweedse schrijver August Strindberg.

Tijdens het repeteren voor dit donkere drama over man-vrouwverhoudingen, gemankeerde liefde en manipulatie lopen ook binnen het gezelschap de persoonlijke en professionele spanningen hoog op. De regisseur neemt zijn opvattingen over ‘fysiek theater’ wat al te letterlijk, de mannelijke gastacteur beschikt niet over de heterokwaliteiten die zijn rol vereist en de regieassistent loopt wel erg opzichtig te koop met haar bereidheid om ‘alles’ te doen voor een toneelcarrière. Toneel en werkelijkheid raken verwikkeld en verstrikt en door alle botsingen krijgt deze Strindbergonderneming onbedoeld de trekjes van een wrange klucht.

Alles wat De Gemeenschap de afgelopen jaren op de planken bracht werd met minstens vier sterren ontvangen, dus is het uitkijken naar Strindberg en dal, waarbij schrijver Rob de Graaf en regisseur Roy Peters opnieuw partners in crime zijn.

degemeenschap.nu / #mooiewoorden

 • Strindberg en dal is een geestig en fijn gespeeld stuk over het theatervak, waarin een heel aantal verhaallijnen samenkomt.
  Volkskrant
 • Glansrol Dic van Duin in pikant #MeToo-drama. (…) Regisseur Roy Peters haalt de humor van De Graaf lekker luchtig naar boven door het aanwezige melodrama niet te negeren maar consequent te stileren.
  Trouw
 • Er valt veel te genieten in Strindberg en Dal. De Graafs tekst is scherp en komisch. (...) Een interessante en zeer vermakelijke toneelavond.
  Scènes
 • Komedie en tragiek liggen in deze voorstelling dicht bij elkaar en met één keer knipperen met je ogen kan je schakelen tussen deze twee emoties. (...) Een fantastische rol van Monique Kuijpers.
  Theaterparadijs
 • In regie van Roy Peters schiet de tekst van serieuzere naar droogkomische scènes.
  NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?