sluit

De Gemeenschap

Euritmie

De Gemeenschap is gegrondvest in de mime en voegt daar de gesproken taal als een bepalend element aan toe. Het lichaam is altijd het uitgangspunt. Euritmie gaat over de verbeten zoektocht naar een bestaan zonder verbetenheid, over de harde zoektocht naar het zachte, over venijn in pasteltinten.

Dendra, Chrissi, Sloes en Siebe Jan: ze willen allemaal werken aan zichzelf. En in het door Hedwig Goorhuis geleide beterlevencentrum Anthropos kan dat. Het draait daar om het vrouwelijk bewustzijn, ook als je een man bent. En er wordt bewogen langs de lijnen der euritmie – een antroposofische danskunst die aan het begin van de vorige eeuw in het hart van het oude Europa is ontwikkeld. De wil om vrij weg te zweven van al het zware is er, maar mensen zijn nu eenmaal mensen en geen vlinders, vogels of sneeuwkristallen – onvermijdelijk blijft alles aardser en zwaarder, kleiner en gewoner dan waarnaar verlangd wordt. Was dit euritmische midweek-arrangement het geld waard dat het de deelnemers heeft gekost? Kun je in vier dagen een ander worden dan wie je nu eenmaal bent? Valt egocentrisme af te leren? En wat is dat eigenlijk: vrouwelijk?

Over De Gemeenschap
De Gemeenschap maakt eigenzinnig, actueel theater dat onze cultuur een (lach)spiegel voorhoudt. Verbaal en fysiek, poëtisch en banaal, toegankelijk en ‘queer’. Info: degemeenschap.nu

  • Slimme satire over spiritueel welzijn. Het spelplezier spat ervan af en dat maakt Euritmie een feestje om naar de kijken.
      De Theaterkrant

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?