sluit

De Gemeenschap

Euritmie

De Gemeenschap is gegrondvest in de mime en voegt daar de gesproken taal als een bepalend element aan toe. Het lichaam is altijd het uitgangspunt. Euritmie gaat over de verbeten zoektocht naar een bestaan zonder verbetenheid, over de harde zoektocht naar het zachte, over venijn in pasteltinten.

Werken aan de wereld is werken aan jezelf: vanuit deze overtuiging streven vier vrouwen en een man naar innerlijk evenwicht en een verhoogd bewustzijn. Ze hebben de kunst opgezocht als het domein van de vrijheid en ze zijn gaan bewegen. Alles vloeit, alle kleuren zijn zacht en alle lijnen zijn gebogen. Alles wijst strijd en spanning af.

Vertelt de spanningsloze, met de wind mee bewegende euritmische dans het hele verhaal van hoe mensen in elkaar zitten? Zulk zuiver en kosmisch-harmonieus denken als Rudolf Steiner en zijn antroposofie ooit nastreefden, kan dat nu nog bestaan? In hun streven naar mooie en beloftevolle bewegingen zitten de vijf spelers in Euritmie elkaar en zichzelf behoorlijk dwars. Hoe hard ze ook werken aan een pastelkleurige wereld, tussen wens en werkelijkheid staan menselijke zwakten in de weg.

Euritmie: expressieve danskunst die begin 1900 rond Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie ontstond.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?