sluit

De Nieuwe Oost & Mart van Berckel

Continenten
#aanboduithetoosten
Language No Problem

Continenten is een schilderachtige, tekstloze voorstelling van regisseur Mart van Berckel over de waanzin in het alledaagse. Een koortsachtige visuele trip die even esthetisch als angstaanjagend is.

Wat gebeurt er als de oppervlakte van ons laagje beschaving begint te barsten? In Continenten zien we het leven van twee mensen op imploderen staan. Ze proberen zich staande te houden in een dagelijkse routine, maar uit de scheuren in hun perfecte bestaan kruipen duistere en gewelddadige verlangens. Binnen de vier muren van hun woonkamer lijkt de grens tussen mens en beest angstvallig dun te zijn.

Regisseur Mart van Berckel en vormgever Vera Selhorst laten zich inspireren door het werk van filmregisseur Michaël Haneke en schilder Edward Hopper. Met minutieus gebruik van muziek, vormgeving en licht, toveren ze een magisch-realistische wereld op toneel waarin de scheidslijn tussen dagelijkse sleur, fantasie en nachtmerrie vervaagt. Continenten is een koortsachtige visuele trip die even esthetisch als angstaanjagend is.

MET INLEIDING
Oostenrijkse regisseur Michael Haneke staat bij filmliefhebbers bekend als schrijver en maker van oogstrelende, maar ook huiveringwekkende films als Caché (2005), Das weiße Band (2009) en Amour (2012). Voor Continenten lieten regisseur Mart van Berckel en vormgever Vera Selhorst zich inspireren door Haneke’s speelfilmdebuut Der siebente Kontinent (1989). Merit Vessies en Mart van Berckel gaan met het publiek in gesprek over Haneke’s cinema, terugkerende thema’s in zijn werk, de vervreemdende horror van Der siebente Kontinent en de uitdagingen van film vertalen naar het toneel.

De inleiding begint om 19.45 uur en is gratis toegankelijk. Er is echter een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus vol = vol. Reserveer hier

(in tegenstelling tot eerdere berichten zal de inleiding niet verzorgd worden door Hugo Emmerzael)

THE MAKING OF: CONTINENTEN
Klik hier voor een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van Continenten. In de making of-video komen regisseur Mart van Berckel, vormgever Vera Selhorst, geluidsontwerper Mauro Casarini en acteurs Merel Severs en Freek Nieuwdorp aan het woord.

OVER MART VAN BERCKEL
“Van Berckel is een ontdekking”, schreef de Volkskrant (2016). Zijn werk is visueel, poëtisch en onbegrensd fantasierijk. Hij graaft dwars door de canon van beeldende kunst, film, klassieke muziek en literatuur en zet inspiratiebronnen naar zijn hand in eigenzinnige en associatieve theatrale collages. Hij gaat daarbij te werk als een componist: met grote precisie en oog voor detail stemt hij beeld, muziek, tekst, licht en beweging op elkaar af. Gefascineerd door ons onderbewustzijn zet hij werelden op het toneel met een volstrekt eigen logica, die soms rechtstreeks uit onze dromen of nachtmerries lijkt te komen.

Mart van Berckel: “Ik hou ervan om in mijn werk steeds weer een andere vorm te onderzoeken. Dat kan alle kanten op schieten: minimalistisch of heel extravagant, abstract of juist verhalend. Maar ik streef altijd naar oprechte manier om de blik van het publiek te verruimen: bijna vanuit kinderlijke verwondering, en zonder cynisme.”

Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Arnhem en de Zürcher Hochschule der Künste, Zürich. Zijn afstudeervoorstelling PLAY MAIDS (2016) won de publieksprijs op festival Körber Studio Junge Regie in Hamburg en werd tijdens het Fringe Festival bekroond met vijf sterren in de Theaterkrant. Sinds zijn afstuderen maakte hij voorstellingen bij De Nieuwe Oost, Kameroperahuis, Theater Sonnevanck en NNT/Club Guy & Roni. Daarnaast geeft hij les op verschillende theater(voor)opleidingen en werkte hij als regieassistent bij De Nationale Opera mee aan producties van o.a. Robert Wilson. Vanaf 2021 is hij als regisseur vast verbonden aan NNT/Club Guy & Roni. Door het Fonds Podiumkunsten wordt van 2017 t/m 2019 zijn ontwikkelingstraject gesubsidieerd in de regeling Nieuwe Makers.

denieuweoost.nl / #jongehonden #ietsmetfilm #aanboduithetoosten #crossover #hoeoverleefik #languagenoproblem

  • Continenten toont het talent van een spannende visuele maker.
      Theaterkrant
    Attend

    De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?