sluit

De Ontmoeting – Dayna Kurtz Laatste kaarten

Ze wordt vaak vergeleken met Nina Simone, Marianne Faithfull en Jeff Buckley, de Amerikaanse singer-songwriter Dayna Kurtz. Op donderdag 30 juni staat ze op ons podium in de serie De Ontmoeting. 

Met haar roots in New Jersey en een lange geschiedenis in New York City, verdeelt Dayna nu haar tijd tussen haar houten cabin aan een rivier in Vermont en haar huis aan een andere rivier in New Orleans. Ze toert al jarenlang de wereld over en weet met haar krachtige, intense soulvolle stem, haar poëtische teksten en indrukwekkende (slide) gitaarspel menig publiek te veroveren.

Ze scoorde een top 10 hit in Nederland met het nummer Love Gets in the Way, tourde o.a. met Richard Thompson en Mavis Staples en trad op met vele grote der aarden zoals Elvis Costello, Richard Thompson, Rufus Wainwright en BB King. Samen met Norah Jones nam ze een duet op en zowel Jones als Bonnie Raitt hebben hun bewondering voor Kurtz muziek in interviews niet onder stoelen of banken gestoken.

Dayna Kurtz beweegt zich als een soort moderne Nina Simone soepel tussen jazz, blues, folk en chanson. Haar persoonlijkheid is minstens even krachtig als haar stem, en dat is misschien de reden dat ze in Europa populairder is dan in haar thuisland. Zeker in Nijmegen en omstreken heeft ze een behoorlijke schare fans opgebouwd. Dayna komt met de uitstekende gitarist Robert Mache.

 • “Dayna Kurtz hypnotiseert publiek met haar gouden strot.”
   VPRO 3voor12
  • “Het mooiste optreden komt van de Amerikaanse singer-songwriter Dayna Kurtz. Haar stem is zwaar en een tikje duister, soms hard en gemeen. Spaarzaam begeleid door haar eigen akoestische gitaar en de schelle Telecaster van sidekick Robert Maché weet Kurtz van haar soulslijper It’s How You Hold Me een regelrechte tearjerker te maken. Weergaloos.”
    de Volkskrant

   De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?