sluit

De Ontmoeting – Diana Jones (19.00 uur)

De Onmoeting presenteert: Diana Jones
De Ontmoeting
Language No Problem

De Amerikaanse singer-songwriter Diana Jones mag dan een gewone naam hebben, haar muzikale kwaliteiten en zeggingskracht zijn ongewoon. Niet voor niets wordt ze geregeld in een rijtje genoemd met Americana-grootheden als Gillian Welch, Alison Krauss en Iris DeMent.

Het blijft een bijzonder verhaal van Diana Jones die opgroeide in New York bij haar adoptie familie. Waar haar klasgenootjes luisterde naar Prince, Kenny Loggins en de dansjes van Michael Jackson nadeden, zat Diana liever op haar kamertje te luisteren naar Johnny Cash, Patsy Cline en Dolly Parton. Jaren later toen ze in contact kwam met haar biologische familie werd duidelijk waar die muzikale fascinatie vandaan kwam. Haar familie kwam namelijk uit Tennessee en haar opa was Robert Lee Maranville: een bluegrass zanger uit Knoxville die met Chet Atkins had gespeeld. Opa Maranville bood Diana alle missende puzzelstukjes waar ze al jaren naar op zoek was om haar eigen muzikale puzzel compleet te maken. Tijdens een autotrip door het zuiden draaide hij songs uit de catalogus van Smithsonian Folkways die ze geweldig vond en sindsdien koestert.

Ze schreef de prachtigste donkere liedjes die hun oorsprong lijken te hebben in de Appalachian folktraditie. Van duistere murderballads tot plattelands romantiek, Diana weet het allemaal zeer beeldend te brengen. Haar murderbalad If I had A Gun bracht ze al eens ten gehore in de show van Jools Holland en Joan Baez nam haar ontroerende mijnwerkers lied Henry Russell’s Last Words recent op. Ook in de Volkskrant sprak men over “Verplichte kost voor liefhebbers van intense bluegrass en antieke country”.

Verder tourde Diana Jones al met vele grote artiesten als Janis Ian, Mary Gauthier en Steve Earle. In september 2020 verscheen haar nieuwe studio-album ‘Song To A Refugee’, dat geheel in het teken staat van de verhalen van vluchtelingen. Zowel degene uit het Midden-Oosten en Afrika die via bootjes naar Europa vluchtten als die uit Zuid Amerika die aan de Amerikaanse grens worden tegengehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Op dit album werkte ze samen met prominente muzikale gasten zoals Steve Earle, Richard Thompson en Peggy Seeger.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?