sluit

De Stokerij Schiedam & Yorick Zwart

Don't shoot the pianoplayer
75 jaar vrijheid

Op 11 juli is het 23 jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Mladic de vermeend veilige enclave Srebrenica innamen.

De lichtbewapende Dutchbatters van overste Karremans konden niet veel meer dan toekijken. De schuldvraag is al vaak gesteld, een antwoord hebben we nooit gekregen. Er vallen achtduizend doden in een verhaal dat voor de neutrale toeschouwer een black comedy of errors zou kunnen lijken: besluiteloze politici, geheime afspraakjes, niet opdagende F-16’s en slechte timing.

Yorick Zwart en Rutger Kroon maken een bijzondere voorstelling over dit nationale trauma. Kan lachen ons bevrijden? Of schuurt humor over dit onderwerp alleen maar? Na Montyn kruipt Yorick Zwart opnieuw in de huid van een oorlogsveteraan: Nico, een soldaat die acteur wilde worden. Een Dutchbatter die terugkwam en verguisd werd door het thuisfront. Yorick speelt Nico als de acteur die hij eigenlijk wilde worden, muzikaal ondersteund door zangeres Catalijne Janssen.

In Don’t Shoot the Pianoplayer kijkt veteraan Nico terug op zijn aandeel bij de Val van Srebrenica. Yorick Zwart toont in deze voorstelling de voortdurende worsteling van deze veteraan met zijn PTSS, die een uitlaatklep vindt in zijn omgang met Cat, de zingende etalagepop. Op een stand-up achtige manier wordt de kijker meegenomen in deze nationaal traumatische tragikomedie van onze vaderlandse geschiedenis. Na de korte editie op festival de Parade in de zomer van 2017, is deze prachtige voorstelling nu terug in een avondvullende XL-uitvoering.

NAGESPREK – ANDRIES BONESCHANSKER
Aansluitend aan de voorstelling zal er een nagesprek plaatsvinden met ervaringsdeskundige Andries Boneschansker (uitgezonden geweest naar Kosovo, redder op een reddingboot, ambtenaar bij Justitie) die als veteraan terugkijkt op de oorlog in voormalig Joegoslavië. Hij vertelt over de overeenkomsten die hij ziet met soldaat Nico uit de voorstelling en over de gevolgen van PTSS.

“Hier werd de vrede gepredikt, daar wisten ze dat nog niet. De spagaat tussen politiek in Nederland en de werkelijkheid in oorlogsgebied maakt dat je nog bewuster bent van het gegeven dat je mensen moet helpen, niet meer, niet minder. Alleen dat leidt tot vrede.”

destokerijschiedam.nlhuman-inc.nl / #oorlog&vrede

 • In de heldere tekst van Rutger Kroon wordt steeds duidelijker dat de veteraan zijn frustratie nauwelijks de baas kan blijven. Zwart speelt dit knap, met precies de goede dosis agressie én humor. Pijnlijk, maar nergens pathetisch.
  NRC Handelsblad
 • Hij heeft iets tragikomisch, deze man die op zijn 20e werd uitgezonden en er het beste van probeerde te maken: 'Je kunt op die leeftijd eigenlijk geen keuzes maken.' Hij speelt behendig met het beeld dat je vooraf van iets hebt, zoals 'een soldaat' of 'een acteur' en hoe de werkelijkheid blijkt te zijn. Daar gaapt uiteraard een groot gat tussen.
   Trouw

  De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

  Ja, graag!

  jouw voorkeur

  Aanmelden