sluit

De Theatertroep

Opgediept
#jongehonden
#mooiewoorden

We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort. Het alledaagse zijn onschuld verliest. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. Opgediept gaat over wassen, pakken, gissen en sporen wissen.

Opgediept is het tweede stuk dat Judith Herzberg en de Theatertroep maken. In 2016 presenteerden zij met succes de theaternovelles ‘Hoe echt is echt echt’ en ‘Zeeziek in het zwembad’. Na de beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002), over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een familie schrijft Judith Herzberg nu Opgediept. Hoewel de voorstelling in eerste instantie geschreven werd als nulstuk voor de trilogie, is Opgediept daarvan los te zien.

Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht.

OVER MEPHISTO
Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren ’20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe gaan in tijden van oorlog normen verschuiven. Hoe wordt dan de kunst verheven tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen.

theatertroep.nl / #jongehonden #mooiewoorden

 • Met fris en verademend spel laat het collectief de tekst volledig zijn werk doen.
  Het Parool
 • De groepsdynamiek werkt zeer goed bij deze gelaagde talige opzet met een filosofisch tintje.
  De Telegraaf
 • Een avond die gaandeweg in het juiste ritme valt. Wanneer het dat doet, krijgt Opgediept hier en daar de glinstering van een diamant, maar het is een wat ruwe diamant.
  De Theaterkrant
 • Onwaarschijnlijk goed dat deze mensen elkaar hebben gevonden.
  de Volkskrant
 • De acteurs van de Theatertroep spelen puur en onopgesmukt, met een vederlichte wanhoop. Het is ongeëvenaard goed.
  NRC
 • Hoe echt is echt echt is gelardeerd met buitengewoon geestige teksten die je ook aan het denken zetten.
  Scènes
Attend

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden