sluit

De Theatertroep

Opgediept
#jongehonden
#mooiewoorden

We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort. Het alledaagse zijn onschuld verliest. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. Opgediept gaat over wassen, pakken, gissen en sporen wissen.

Opgediept is de nieuw geschreven toneeltekst van schrijver en dichter Judith Herzberg (winnaar van de Staatsprijs voor de Literatuur 2018). De avond bestaat uit twee delen. Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht.

Opgediept is het tweede stuk dat Judith Herzberg en de Theatertroep maken. In 2016 presenteerden zij met succes de theaternovelles ‘Hoe echt is echt echt’ en ‘Zeeziek in het zwembad’.
Na de beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002), over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een familie schrijft Judith Herzberg nu Opgediept. Hoewel de voorstelling in eerste instantie geschreven werd als nulstuk voor de trilogie, is Opgediept daarvan los te zien.

OVER MEPHISTO
Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren ’20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe gaan in tijden van oorlog normen verschuiven. Hoe wordt dan de kunst verheven tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen.

theatertroep.nl / #jongehonden #mooiewoorden

 • Met fris en verademend spel laat het collectief de tekst volledig zijn werk doen.
  Het Parool
 • De groepsdynamiek werkt zeer goed bij deze gelaagde talige opzet met een filosofisch tintje.
  De Telegraaf
 • Het interessante spel met taal, fictie en identiteit krijgt een melancholiek randje vanwege de onderliggende hunkering van de personages.
  Theaterkrant
 • Onwaarschijnlijk goed dat deze mensen elkaar hebben gevonden.
  de Volkskrant
 • Hoe echt is echt echt is gelardeerd met buitengewoon geestige teksten die je ook aan het denken zetten.
  Scènes

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden